A mi Józsefvárosunk

804. Kimerítő tájékoztatás

2018. október 10. - Amijo

Csinovnyikok rémuralma sorozat 

Van ugyebár az az Erzsébet-utálvány*. Vannak ennek a különféle fajtái, egyebek közt a tanévkezdő, ami a naptári év végéig váltható be. Mindenki tudja, hogy nem akárhol, csak azoknál a kereskedőknél, akik szerződtek az állammal ennek érdekében. Beírja hát az em- ber a keresőbe, hogy "Erzsébet utalvány", és eljut "Magyarország kedvenc utalványának" oldalára (1. kép).

erzsebet_u1.jpg

Ha már van annyi tapasztalata, hogy onnan ne az ERZSÉBET PROGRAM honlapjára akarjon továbbmenni (mert onnan úgyis ide küldik vissza), akkor odakattint az ELFOGADÓHELYEK feliratú fülre, és eljut az "Országos elfogadóhelyi hálózathoz" (2. kép). Itt vigyázni kell, hogy most ne az ELFOGADÓHELYEKre kattintsunk, mert az visszavisz az előző lapra.

erzsebet_u2.jpg

Viszont van az oldal alján három kis gomb. Ezek közül a jobboldali az "Online elfogadó- helyek" fantázianevet kapta, és egy reklámoldalra visz (3. kép). Azokat, akik a baloldaliban bíznának inkább, azt a homályosan, de reményt keltően hangzó "Üzletkereső" felirat hívo- gatja, és valóban, egy meglehetősen interaktívnak tűnő térképre (4. kép) juthatunk vele.

erzsebet_u3.jpg

erzsebet_u4.jpg

Innen már simán megy: beállítjuk a jobboldali menüben, hogy "iskolai kártyazseb". (Kivesszük onnan az étkezésit, és nem, juszt se kezdünk el dühöngeni azon, hogy ugyan már, mi az a kártyazseb, és miért pont így kell azt hívni... nem, juszt se!) A fölső sorban a kártya és az utalvány közül kiválasztjuk ez utóbbit. Beírjuk a baloldalt fönt található ablakba, hogy papír, írószer. Leütjük az entert (bár lehet, hogy inkább mást kéne). Nem történik semmi. Odakattintunk mellette a nagyítóra: továbbra sem történik semmi. Hát akkor bizonyára ezek azok a helyek, ahol a tanszerutalványt elfogadják:

  • Széchenyi Gyógyfürdő,
  • Szépművészeti Múzeum,
  • Terror Háza,
  • Magyar Állami Operaház,
  • Klauzál tér... stb.

Mit gondoltok, próbáljam ki ezeket holnap?

Az ember megtanulja, hogyan alkalmazkodjon a hivatal szabályaihoz. A világ boldogabbik felének azt tartjuk, amelyen már azt is megtanulta, hogyan csináljon olyan hivatalt, amely az ő igényeihez alkalmazkodik. Az Erzsébet- és a többi hasonszőrű utalvány egyfajta közgazdasági nonszensz: őskövület a paternalista állam korából, illetve jól jelzi visszatérésünket ahhoz. Egyúttal a haver vállalkozók kifizetésének egyszerű módozata.

*Erzsébet utálvány

Odaér a közért pénztárához Vera egy nagy kosár ennivalóval. Adja a pénztárosnak a kártyát, meg kormányunk nagy vívmányát, az Erzsébet utalványt, a pénztáros pedig tüstént mondja ám, hogy azt nem lehet.
— Miért?
— Macskaeledel is van közte. Az utalvány kizárólag emberi élelmiszerre váltható be.
— De hát sokkal több benne az élelmiszer, mint amennyi az utalvány értéke!
— Az itt nem számít. Jött itt a múltkor egy kedves bácsika, alig bírta tolni maga előtt a kosarat. Abban aztán csupa élelmiszer volt meg egy csomag papírzsebkendő. Ahogy elfogadtuk az utalványt, elővette az igazolványát, hogy ő az ellenőr, és már írhattuk is a jegyzőkönyvet...

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1314294191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása