A mi Józsefvárosunk

797. Mert olvasni jó (1)

2018. szeptember 19. - Amijo

Valahogy ma olyan napunk van, hogy kedvet kaptunk az olvasás népszerűsítéséhez. Mert olvasni (és érteni) jó. Tehát: bő egy hete – többek közt – mi is írtunk a Sorsok Házáról, amely Schmidt Mária és Köves Slomó csodás együttműködése nyomán a magyarországi holokauszt 75. évfordulójára megnyílhat. Most a témához kapcsolódóan elsőként Márton László cikkét ajánljuk a Népszavából. Másodikként pedig – volt ugye júliusban egy időközi választás Józsefvárosban – Győri Péter ex-polgármesterjelölt friss választási elemzését az fb-oldaláról. Mindkét írás – más más témában ugyan – de igen sok tanulságot hordoz.

sorsokhaza_karika.jpg

A holokauszt nyers valóságával és emlékével több nemzedéknek lehet tennivalója. A Sorsok Házára azonban úgy volt szükség, mint a felcsúti kisvasútra.

Köves Slomó és Schmidt Mária egymásra talált. A rabbi szakért, az igazgató asszony igazgat. Nem csak a Terror Házát, hanem a sorsokét is. Mindenki jól jár, a hatalom pedig gyorsan áldását adja a frigyre.

A „bökkenő” csupán az volt, ahogy egy támogatóm frappánsan megfogalmazta, hogy valószínűleg én nagyon alkalmas polgármestere lennék Józsefvárosnak, azonban messze nem én vagyok a legalkalmasabb jelölt a kampányban.

A civilek és a demokratikus ellenzéki pártok által támogatott független jelöltként azzal kellett szembesülnöm, hogy a tavaszi választásokon 10-15%-okat elért pártok kerületi szervezetei jó ha két-három tagot, legfeljebb egy-két tucat aktivistát tudnak csak fölmutatni valójában.

További szép estét és kellemes olvasgatást. Mert olvasni jó. Érteni még jobb.

P.s.: Ez meg itt – csak úgy, kiegészítésképpen – Márton László írásához az Indexről: A Mazsihisz hadat üzent Köves Slomóéknak, ill. Győri Péter elemzéséről ezt írta tegnap Szily László a 444.hu-n.

***

Megalázó vereségről ritkán írnak olyan józan és kegyetlenül őszinte elemzést, mint most az a Győri Péter, aki július 8-án a demokratikus ellenzék által közösen támogatott civil jelöltként durván 2/3-1/3 arányban kapott ki a józsefvárosi időközin a fideszes Sára Botondtól. Győri hosszú Facebook-posztban vette sorra, hogy miként kampányolt a Fidesz és ehhez képest mire volt képes az ő stábja. (Szily / 444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2514249053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszorumagdolna 2018.09.21. 18:59:30

(Nos, talán az én hozzászólásomat nem olyan "jó olvasni," mint Győri Péter - állításotok szerint - "kegyetlenül őszinte elemzését," de legalább a bennük foglalt 'száraz tényekben,' egy szemernyi szépítés sincs, és persze, "releváns, redszeralkotói igény" helyett is, csak néhány hiánypótló észrevételt akar hozzáfűzni a feltáró igényű műhöz.)

Nos, hát lehet, hogy a 444.hu újságírójának, vagy akár nektek is, "kegyetlenül őszintének" tűnt az az elemzés, amit Győri Péter demokratikus jelölt a kampánya során kifejtett tevékenységéről írt, de nekünk, önkormányzati bérlőknek - akik a kampány két hónapja alatt egyszer se tudtuk megbeszélni azokat a kérdéseket, amik a kerületi lakosság minimum egynegyedének a legsúlyosabb problémája - egyáltalán nem tűnik őszintén feltáró jellegűnek a polgármesterjelölt írása.

Bevallom., ezúttal - miután az ő oldalán, sőt, a Molnár Györgyén s a magamén is, már nemegyszer megtettem ezt - nem látom itt értelmét annak, hogy tételesen rámutassak Győri elemzéseinek minden hiányosságára, ezért abból a kommentből idéznék csak, amelyben épp itt, az "amijo"-ban, Bódis Lajosnak csak egyet ragadtam ki azok közül, amiben Győri Péternek elébb a saját háza táján kéne rendet tennie ahhoz, hogy az általa is központi jelentőségűnek tartott lakhatási ügyekben, hitelesen léphessen föl.

Olyan ügyről van szó, mely szorosan hozzátartozik a lakhatási kérdésekkel kapcsolatos jogellenes bérleményhasználati kérdések igen bonyolult és kiterjedt ügyéhez, s mellyel kapcsolatban, több bérlő kérésére is, személyes (nem nyilvános) levelet is írtam Győri Péternek, s melyre - minden szó- és írásbeli ígérete dacára - máig nem kaptunk választ. Ezért s még sok más miatt is azt kell mondjam, hogy Győri Péter - minden látszat dacára - nem sokban tér el attól a mindkét "oldalt" olyannyira jellemző gyakorlattól, amely az egyes részterületek problémáinak alapos ismerete hiányában alkotja meg szervezetelemzési és rendszerelméleti téziseit.

Erről írtam ezt a Bódis Lajosnak szóló válaszkommentet, melyre ő - a demokratikus polgármesterjelölthöz hasonlóan - csak mély hallgatással válaszolt, s melynek (mármint a kommentnek) idevágó részletét most idemásolom. Mert őszinte hevület ide vagy oda, baromi nehéz elbűvészkedni azt a súlyos tényt, hogy Győri mindenkivel szívesen folytatott eszmecserét, a neves egyetemi kollégáitól kezdve a szűkebb civil közösségeken át, az egyes, valóban csak "egyszerű embereknek" nevezhető, helyi lakosokig, de a leginkább "kitett" önkormányzati bérlői réteg képviselőivel két hónap alatt se talált alkalmat érdemben tárgyalni.

A fent említett, Bódis Lajossal folytatott levélváltás már kezdőmondatában is erre a súlyos és kényes témára utal, melyre, megállapodásunk ellenére, azóta se tért ki Győri Péter, s amire - anélkül, hogy e bonyolult kérdés szakmai részleteire most bővebben kitérnék - ezzel a jegyzetrészlettel világítanék rá.

"S az, hogy erről Győri Péterrel a kampány két hónapja során, még tárgyalni se tudtak az ebben érdekeltek, nos, az súlyos hiba. Ahogy az is, hogy az ő alapítványa jóvoltából számos szempontból jogellenesen lakó, meghatározhatatlan lakhatási jogállású személyek részesei az illegitim lakhatásból származó problémakomplexumnak is. Péter - minden, szóban és írásban egyaránt megerősített ígérete ellenére is - ezekre a problémákra sohasem reflektált, s még az őt ez ügyben a házunkban megkörnyékező lakó se tehette fel ezzel kapcsolatos kérdéseit neki. (ÉN feltettem, még a Molnár Gyuri oldalán kibontakozott purparlé során is, de ő ezúttal is hallatlanba vette a neki föltett kérdéseimet."
(A teljes jegyzet megtalálható itt, az "amijo"-ban.)

Mindezt azért tartom fontosnak - akár az ismétlés erejével is - kihangsúlyozni, mert a "rendszerjellegű problémafeltárás" 'kegyetlen őszinteségéhez' azoknak a rendszer egészét megingató mulasztásoknak feltárása is hozzátartozik, melyek nélkül, egy tapodtat se lehet továbblépni. Még akkor se, ha hangzatos Váci Mihály-idézetekkel (vagy persziflázsokkal) indítjuk is "kegyetlenül őszinte elemzésünket."
süti beállítások módosítása