A mi Józsefvárosunk

Sorsok Háza: ennyi volt? [449.]

2024. szeptember 25. - Amijo

Újra bonyodalom van a Sorsok Háza körül, Schmidt Mária kikopott,
az Orbán-kormány nem adja oda a kétmilliárd forintot. (Népszava

A múlt hét közepén megjelent Magyar Közlönyben a kormány visszavonta a holokausztot a gyermekáldozatainak és túlélőinek szemszögéből bemutató emlékhely, a Sorsok Háza megnyitásáról szóló határozatát. Egyelőre nem világos, hogy mi következik a kormány döntéséből, minden kérdésessé és bizonytalanná vált.

sorsok_haza2019.jpg

A józsefvárosi pályaudvar területén régóta üresen álló, átadásra váró emlékközpontot eredetileg 2014-ben kellett volna megnyitni, de a projekt folyamatosan csúszott. Az intéz- ményt 2018 szeptemberében átadták az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH), és 2019-ben kellett volna megnyílnia. Ezt követően Köves Slomó azt nyilatkozta, hogy csak 2021-ben nyílhat meg a Sorsok Háza. 2021-ben pedig azt, hogy 2022-ben. (Megj.: Schmidt Máriát ugyanekkor kirakták a projektből, amibe ekkorra már beleöltek körülbelül 10 milliárd forintot.)

Schmidt Mária úgy tett és tesz, mintha a magyarországi zsidók diszkriminálása és üldözése nem a Horthy-rendszerben gyökerezne, hanem 1944-ben, a német megszállás után kezdődött volna, felelősei pedig kizárólag a nácik és magyar kiszolgálói lettek volna. Ezzel szemben például zsidótörvényeket már 1938-tól hoztak, 1941-ben pedig már deportálták a hontalannak minősített zsidókat.*

Most januárban aztán Köves Slomó arról beszélt az ATV Híradóban, hogy a szakmai koncepció kész, csak a kormányon múlik, mikor nyílik meg a kiállítás. Hiányzott ugyanis a megígért két milliárd forint. A mostani határozat alapján azonban a pénz már nem fog megérkezni.

Úgy látszik, ennyi volt.

LaMa

* Előbb a Jad Vasem intézet fejezte ki nemtetszését a Sorsok Háza vitatható koncepciója miatt, majd a Mazsihisz nem volt hajlandó jóváhagyni egy történelemhamisító holokauszt múzeumot. De aztán szerencsére jött Köves Slomó, és a nevére vette.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9218498962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása