A mi Józsefvárosunk

794. Sorsok Háza sorsa

2018. szeptember 10. - Amijo

Múlt hét pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy jövőre mindenképp megnyílik a jó három éve 7,5 milliárdos beruházással elkészült – és a múzeum koncepciója körül kialakult viták* miatt azóta is üresen álló – Sorsok Háza.

sorsok_haza2018.jpg

Fotó: Népszava / Tóth Gergő

Schmidt Mária régi álma így valóra válik, s korunk csodarabbijával, Köves Slomóval és az általa vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) együttműködve a magyarországi holokauszt 75. évfordulójára kialakíthatja, majd átadhatja az általa elkép- zelt emlékhelyet. (Az emlékhely tulajdonosa és üzemeltetője az EMIH lesz, a működési költséget a kormány állja. A kormány ezzel megkerülte a vele szemben kritikus álláspontot felvállaló Mazsihiszt, és a jóval lojálisabb partnernek tekintett EMIH-et hozta helyzetbe.)

Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját régóta komoly bírálatok érik – többek között – történészek és zsidó szervezetek részéről. Kritikusai szerint a főigazgató igyekszik úgy tenni, mintha a magyarországi zsidók diszkriminálása és üldözése nem a Horthy-rendszerben gyökerezne, hanem 1944-ben, a német megszállás után kezdődött volna, és felelősei kizárólag a nácik és magyar kiszolgálói lettek volna. Ezzel szemben például zsidótörvényeket már 1938-tól hoztak, 1941-ben pedig már deportálták a hontalannak minősített zsidókat. (via Népszava)

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a Köves Slomó vezette Egységes Magyar Izraelita Hitközségnek (EMIH) bevonása „legkevésbé sem garantálja, hogy a Sorsok Háza hitelesen, őszintén és felelősen szóljon” a magyarországi holokausztról. (via 444.hu)

Minderről itt a HVG-n olvasható egy igen jó és részletes írás. Mi meg csak remélhetjük, hogy Köves Slomó nem Szakály Sándort kéri fel a Sorsok Háza szakmai igazgatójának.

P.s.: Üzent a MAZSIHISZ a kormánynak: nem ezt ígérték! Az EMIH bevonása nem garantálja, hogy a Sorsok Háza hitelesen, őszintén és felelősen szóljon zsidó honfitársaink százezreinek jogfosztásáról és kiirtásáról.

*Lázár János, korábbi miniszterelnökséget vezető miniszter még 2015-ben állíttatta le a beruházást, a Mazsihisz tiltakozására. A zsidó szervezet a koncepcióban azt kifogásolta, hogy nem derül ki belőle semmi. Lázár akkor úgy fogalmazott: a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmával a magyarországi zsidó közösségek egyetértenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6814233207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása