A mi Józsefvárosunk

468. Buzgómócsing (1)

2016. január 14. - Amijo

04.jpg Megmondta a főnök, hogy nem szereti Budapestet. Ebben 50 évnyi kisebbrendűségi érzés, lompos félműveltség, lappangó utálat, a “bűnös város” horthysta utóérzete és némi fennhéjázó gőg búvik meg. (Bokros Lajos nyílt levele Tarlóshoz)

Miközben kiderült, hogy a miniszterelnök úrnak (egyeseknek Miniszterelnök Úr) Budapest csak egy irodalmi kérdés, valahogy az istennek se akar kiderülni, hogy végül is az elmúlt napok oszlopbontását ki rendelte el, ki volt az a buzgómócsing, aki a jogot lesz@rva ennyire elébe akart rohanni a vélt vagy valós elvárásoknak. Pedig engem – és gondolom még másokat is – érdekelne, ki az a nagyszerű, aki miatt súlyos százmilliókat fizethet a főváros, azaz mi, egyszerű adófizetők.

Merthogy kedden megszületett a Fővárosi Törvényszék végzése a Mahir oszlopairól, ennek értelmében a főváros nem folytathatja a bontást, továbbá kötelezi az önkormányzatot, hogy a 2006. szeptember 28-i szerződés szerint biztosítsa a Mahir jogosultságát az "utcabútorok elhelyezésére szolgáló terület" használatára – legalább az ítélethozatalig. A végzés ellen 15 napon belül fellebbezhet az önkormányzat, ám több lap információja szerint a fővárosi bontóbrigádok másnap már nem is bolygatták a Simicska-oszlopokat. A következő tárgyalási nap március elsején lesz, addig tehát biztosan nem bonthatóak el a Mahir-oszlopok. (Hogy Bakondi felajálja-e esetleg a „karhatalom” bevetését – persze csak ha Kocsis Máté kéri – az ítélet ellen is, azt még nem tudni, de bármi megtörténhet…)

kocsis_plakat.jpg

"Mert akkor még szerette ezeket az oszlopokat..."

És akkor most visszatérve az eredeti kérdésre: azt tudjuk, hogy a Közútkezelőt az oszlopok elbontására a Fővárosi Közgyűlés kérte fel, és a hírek szerint a Közgyűlés egyik képviselője adott utasítást az hirdetőoszlopok bontásának megkezdésére. Az emiatt kialakult állóháborúban eddig csak Kocsis Máté (ja, és a már említett Bakondi, de az nem számít) szólalt meg, a főpolgármester nem.

Az előzményekről röviden:

Aztán:

  • 2016. január 7-én Tarlós különös levelet küldött szét a Városházán – utasításban tiltotta meg, hogy a képviselők feladattal bízzák meg a hivatal munkatársait. Budapest főpolgármesterének idei első utasítása arra figyelmeztette a hivatalban dolgozókat, hogy a Fővárosi Közgyűlés képviselői sem nekik, sem a főjegyzőnek, sem az aljegyzőnek, sem a tanácsadóknak nem adhatnak utasítást, nem bízhatják meg őket feladatokkal.
  • 8-án Tarlós Simicska oszlopairól: nincs mondanivalóm a Mahir-hírdetőoszlopainak ügyében – ismételte meg a  főpolgármester a Népszabadságnak korábban mondott szavait s ettől a témára többször visszatérő újságíró kérdések hatására sem tért el. Csupán annyit tett hozzá, hogy a bírósági tárgyalás előtt nem szeretne prejudikálni. Az oszlopok bontására nem ő adott utasítást, de azt nem árulta el, hogy akkor ki.
  • Majd szintén 8-án - az idei első Budapest-infó tájékoztatón - belengette, hogy esetleg újraindul főpolgármester-választáson.

(Megj.: Ez utóbbit különben jól érzékeljetően Orbán Viktor (is) lesz@rja...)

***

Orbán Viktor nem ad többlettámogatást Tarlósnak a budapesti és elővárosi tömegközlekedés finanszírozására. A karácsony előtti találkozójukat állítólag azzal kezdte a miniszterelnök, hogy elmondta számára "a főváros nem finanszírozási, hanem irodalmi kérdés.” Az egyeztetésen jelen volt Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke is. A miniszterelnök azt is kerek-perec kijelentette, hogy "ha rajta múlna, nulla százalék EU-s fejlesztési forrást biztosítana Budapest számára, az uniós pénzeket vidékre irányítaná." A kormány szerint a BKV-nak jegyárat kéne emelnie, járatokat kéne ritkítania, és ki kéne rúgniuk 400 embert. (Népszabadság)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr268271638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsüliett 2016.01.16. 01:46:02

A főváros utcaképének patinás részei a hirdetőoszlopok, amelyek-állampolgárként gondolva- a főváros tulajdonában vannak, s aki hirdet, az biztos fizet érte....
Ha nem tetszik a hirdető, legfeljebb nem adok el neki felületet.Ezt talán megteheti a főváros.De elkezdeni lebontani az oszlopokat, hogy majd újra kelljen építeni a hirdetési funkcióhoz valamit- ez csak egyszerűen pazarlás,értelmetlen cselekvés.És megint az állampolgárok közös pénzének pazarlása!Furcsa, hogy mennyi mindent el lehet tüntetni - gyönyörű fákat az utak mellől,vagy a parkokból,gyakran ok nélkül, vagy lustaságból - pl. egy vízvezetéket körbefognak a fa gyökerei - nem a megoldást keresik, nem a csövet igazítják, hanem kivágják a 100 éves fát, amely egy ötemeletes háznak adott védő árnyékot és oxigént.Védjük meg városunk értékeit!Védjük meg a jelent és múltat összekötő szép tárgyainkat a városban!Gondoljunk a Palotanegyedre, ahol sok szépséget mentett meg a felújítás."Apróságok" is számítanak a polgárok nyugalmának, városszeretetének és aktivitásának megőrzésében, mint pl. a hirdetőoszlopok megszokott képe. Ha még számít valakiknek a polgárok igénye...
süti beállítások módosítása