A mi Józsefvárosunk

437. Testületi ülés volt (3)

2015. október 23. - cbfm

05.jpgFelfüggesztették a józsefvárosi kilakoltatásokat!
Tegnap ismét csütörtök és ismét testületi ülés volt. Kocsis Máté az ülés elején azt mondta az MSZP és a PM képviselőinek ügyrendi hozzászólására adott válaszában, hogy a folyamatban lévő kilakoltatásoknál felfüggesztést kért. Megjegyzendő, hogy az ügyek többsége évekre nyúlik vissza csakúgy, mint a múlt héten kilakoltatott* családé.

A polgármester okként azt jelölte meg, hogy nem látja pontosan, mik az ügyek hátterei, egyúttal arra is ígéretet tett, hogy a jövőben alaposabban fognak megvizsgálni minden esetet. Kilakoltatásra leghamarabb a decemberben életbe lépő moratórium után kerülhet sor. Az ülésről készült videót itt lehet megnézni:

Nagyon örülök a döntésnek. A következő 5 hónapban minden egyes ügyet meg kell vizsgálni és valós megoldást kell találni azon bérlők és családjaik lakhatására, akik hajlandóak együttműködni! A teljes testületi ülésről Virág Tamás részletes beszámolója (helyszíni közvetítése) itt olvasható a 8ker fb-oldalán.

*A nagy visszhangot kiváltó kilakoltatás mellett Józsefvárosban még másik négy végrehajtásos lakáskiürítés is történt, ezek kevésbé  kerültek a figyelem középpontjába.

CBFM - Józsefváros, Magdolna negyed

***

Kocsis lépése azért is váratlan, mert a hajléktalanokat büntető, a Kék Pontot ellehetetlení- tő, a menekülteket "szemetelő, őrjöngő, késelő" bevándorlóknak látó és a városrehabilitá- cióra hivatkozva a kilakoltatásokat sem ellenző polgármester eddig nem a szociális érzékenység szobraként élt a köztudatban. Csak 2014 júniusa óta 300 családot lakoltattak ki a kerületben, ráadásul ugyanazon évi adatok szerint 600 üres önkormányzati lakás van a kerületben. Erre egyébként múlt hétvégén tüntetők hívták fel a figyelmet. (HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr668014781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2015.10.24. 02:32:03

Világos, hogy képmutatás Kocsis Máté részéről, akinek a hátralékosok önhibássá minősítése választási ígérete volt a célcsoportjának. Ő a fő felelőse az EU-s városrehabilitáció legújabb hullámának is, ahol a legnagyobb felújítást és az azt követő 20-30 százalékos lakbéremelést azokban a házakban tervezték, amelyek bérlői a leginkább eladósodottak, de rájuk irányuló szociális programokat nem terveztek, így már két éve prognosztizálható volt, hogy el fogják veszíteni a lakásukat.

A probléma az, hogy ezt az MSZP vezetősége pontosan látta, és a Kocsis Máté fenti politikája jelentős részben azért tudott szinte ellenállás nélkül kibontakozni, mert a magukat fő ellenzékinek kinevező szocialisták a hallgatásukkal támogatták, sőt néhány fórumon aktívan támogatták ezt a politikát.

Hogy miért tették, természetesen nem tudom, hiszen nem látok a fejükbe, de két feltételezés azért adódik. Az egyik, hogy a célcsoportjuk nagyrészt átfed a Fideszével (és emiatt egyébként sikertelenségre vannak ítélve, ami, úgy látszik, megfelel nekik). A másik az, hogy Komássy Ákos hosszú ideje a legjobban fizetett ellenzéki képviselő, az önkormányzati többségtől (és személyesen Kocsis Mátétól, mivel vele az önkormányzati többség vele nemigen szokott vitatkozni) függő kiegészítő személyes jövedelemmel. A szocialista vezető két és fél éve egyszerűen anyagilag ellenérdekelt abban, hogy a helyi fideszesek nemtetszését váltsa ki.

Ennyi ideje tartó függés után elképzelhetetlennek tartom, hogy Komássy Ákos vezetése alatt el tudnátok hitetni magatokról, hogy érdemi vitában álltok a szocikkal.

vajdapeterutca 2015.10.24. 02:33:03

hiba (vagy elszólás?) az utolsó sorban, helyesen: hogy érdemi vitában álltok a Fidesszel

vajdapeterutca 2015.10.25. 10:24:29

Itt egy röplap, amelyet a hétvégén találtak egy kerületi postaládában: www.dropbox.com/s/6l11ro4yu4tu3yt/feketekassza-postalada-151025.pdf?dl=0 Ha korábban nem, ettől elgondolkodnék, érdemes-e egy ellenzéki pártnak egy követ fújni a többséggel. Ha Komássy Ákos személyes jövedelmének növelése a cél fizetett tanácsadói és bizottsági megbízásokkal, és nem probléma, hogy cserében porig alázzák, akkor érdemes lehet, más okot nem látok.

Kritikát kaptam, miszerint ha az MSZP tényleg nem létezik többé a kerületben (az országban sem, de ez más tészta), akkor mi a csodáért írok erre a névleg a párt által fenntartott oldalra. Megfogadom a kritikát. Ha egyszer lesz olyan csapat, amelyiknek nem tetszik, és tesz is érte, hogy az elnök-képviselő szinte semmit nem csinál a Fidesz hallgatólagos vagy kimondott támogatásán kívül, akkor esetleg érdemes lesz ide írni, addig nem. Önmagában természetesen nem probléma, ha egy párt szövetségese egy másiknak, hanem hogy egy ellenzéki párt dolga nem az, hogy a többségi pártot támogassa vagy ne csináljon semmit.
süti beállítások módosítása