A mi Józsefvárosunk

435. Üres Lakások Menetén

2015. október 18. - cbfm

Szombaton, azaz tegnap lezajlott az ötödik alkalommal megrendezett Üres Lakások Menete, ahol több lakhatásért és a kirekesztés ellen küzdő civil szervezet vett részt, és persze én is. A menet a Mátyás térről indult, az olyan 4-500 fős (a Népszabi szerint közel ezerfős) tömeg a Pollack Mihály térig, a Bródy Sándor utcáig vonult. Közben megálltunk a Magdolna utcában, ahol a legutóbbi kilakoltatás történt, majd a résztvevők feliratokkal üzentek az önkormányzat épületének rácsain a polginak, Kocsis Máténak.

ureslakas5-1.jpg

ureslakas5-2.jpg

Megjegyzendő, hogy a Fővárosban minden tizedik, azaz majdnem 4000 önkormányzati lakás áll üresen. A VIII. kerületi lakásgazdálkodás különösen igazságtalan, az elmúlt évek lakáspolitikai lépései mögött egyértelműen az a szándék húzódik, hogy az önkormányzat kiszorítsa a városrészből a szegény embereket.

ureslakas5-4.jpg

ureslakas5-3.jpg

Az AVM közérdekű adatigénylésének eredménye azt mutatja – tudta meg a nol.hu –, hogy a fővárosi kiadott lakások felét (53,7 százalék) adják ki szociális alapon, de ez a József- városban és a Terézvárosban a legalacsonyabb (9-9 százalék). És miközben új lakások nem épülnek, az elmúlt másfél évben 400 önkormányzati lakás szűnt meg.

CBFM - Józsefváros, Magdolna negyed

(A képeket meg még egy párat nagyobb méretben feltettem az fb-oldalamra is.)

***

A lakásgazdálkodási anomáliát jól tükrözi, hogy a Józsefvárosban 2014 januárja és 2015 júliusa között 454 végrehajtási és 305 lakáskiürítési eljárást kezdeményeztek, a minden- napos kilakoltatások következtében 100 család vált hajléktalanná – ezért is rendezték itt az Üres Lakások Menetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr267988097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása