A mi Józsefvárosunk

334. Nőnap 2015.

2015. március 08. - akoskomassy

07.jpgMárcius nyolcadika, nőnap van. Ezért legelőbb is sok boldogságot kívánok a nőknek, és bízom benne, hogy jól esik az a gesztus is, amelyet a nőnapi virág jelent, jelenthet. Én szocialista vagyok, nekem a nőnap elsősorban nem bűbájról szól. Hanem arról, amiben hazánk sosem zárkózott fel a leginkább felvilágosult országokhoz, viszont az elmúlt öt évben drámaian visszafejlődtünk.

A nőnap az én világomban szól az egyenlőségről nők és férfiak között, a nők becsületéről, védelméről, életük, munkájuk méltó elismeréséről. Magyarország ma ott tart, hogy vitakérdés, hogy szabad-e a családon belüli erőszakot egy jogszabályban néven nevezni. Magyarország ma ott tart, hogy minden munkás munkajogi védelmét felszámolták, így a GYED-ről visszatérő anyák az esetek nagy többségében búcsút inthetnek korábbi munkahelyüknek. Magyarország ma ott tart, hogy kormányzati divat lett a nőket visszakívánni a konyhapulthoz.

nonap1918.jpg

Alexander Stanhope Forbes - The Munitions Girls (1918)

Remélem, hogy hazánk hamarosan felébred rémálmából, s így a tizenkilencedik századi felfogást idéző archaikus, hímsoviniszta gondolkodást a múlt emlékei közé temethetjük. Feladat van bőven. A dolgozó nők elégtelen megbecsülése mellett a dolgozni akaró, de tisztességes munkához nem jutó nők kiszolgáltatottsága is sürgős orvoslást kíván. A köz- munkának csúfolt segélyt most inkább hagyjuk. A bölcsődei gondozók, az óvodapedagó- gusok, a dadusok, az egészségügyi asszisztensek, idősgondozók, ápolónők, varrónők, konyhai dolgozók és számtalan további degradált, alulfizetett, tipikus női munkaként kezelt kulcsfontosságú munkahely kell, hogy elnyerje méltó helyét Magyarországon.

Csak ehhez először olyan felvilágosult politikára van szükség, amely mind szóhasználatában és gondolkodásában, mind tetteiben, politikájában a jelenkor modernségét képviseli, a nőt a társadalom ugyanolyan értékes tagjaként kezeli, mint a férfit, s a női élet speciális kihívásaira, jellemzőire is kellő figyelmet fordít.

Kívánom, hogy hamarosan, egy jövőbeli nőnapon e változás eredményeit díjazhassuk, bírálhassuk, értékelhessük. S persze a jelképes gesztus ettől még fontos, a nőnapi virág ne maradjon el!

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr827250725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása