A mi Józsefvárosunk

Bevégeztetett [450.]

2024. szeptember 30. - Amijo

Meghalt Karsai Dániel alkotmányjogász, aki az életvégi döntés jogáért küzdött. Gyógyíthatatlan betegsége miatt emberi méltóságát megőrizve szerette volna lezárni életét, és nem kiszolgáltatva, magatehetetlenül. Aktívan küzdött azért, hogy jogi lehe- tőséget kaphasson az eutanázia igénylésére, de próbálkozásai kudarcba fulladtak.

karsai_daniel2024.jpg

És jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni. Ez akár az életvégi döntésekhez való jog mottója is lehetne. Én nem szeretnék sem Putyin, sem a szenvedés szolgája lenni. Ha már a fájdalom ural mindent, méltó- sággal, emelt fővel, a sors szemébe nézve akarok eltávozni. (Karsai Dániel)

Nagyon remélem, hogy mire én oda kerülök — és ne adj isten de úgy adódik —, addigra már én dönthetek az életemről. És a halálomről.

*

Karsai szombat este halt meg 47 évesen. Ügye körül óriási társadalmi párbeszéd alakult ki az elmúlt évben, Sulyok Tamás köztársasági elnök is meglátogatta őt. A strasbourgi bíróság végül elutasította a kérelmét, hiába szólalt fel személyesen, és a népszavazási kísérlete is elbukott előbb a Nemzeti Választási Bizottságon, aztán az Alkotmánybírósá- gon. (via 444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8418691964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása