A mi Józsefvárosunk

308. Teleki tér 3.

2015. január 21. - LaMaa

04.jpgGyorsítani kéne, mert már megjelent az idén megrendezésre kerülő ötödik Budapest100 időpontja – a fővárosi programot 2015. április 18-19-én tartják – és mi (én) még nem végeztünk a tavaly centenáriumukat ünneplő házakkal. Akkor hát gyorsítsunk: a listán következő ház a Teleki László tér 3. szám alatt található, 1914-ben Schlesinger Artur és neje megrendelésére épült 5+1 emeletes, premodernbe hajló szecessziós lakóház.

Tervezőről nincs információ* az irodalomban, de lehetséges, hogy koncepciója alapján Brenner Sándor tervezte, csakúgy, mint Közlönykiadó Somogyi Béla utcai épületét.

teleki_ter3-1.jpg

Maga a ház U-alakú beépítésben épült, manzárdtetővel fedett. Homlokzatának jelleg- zetessége az első emeletről induló, félméternyire előreugró dupla rizalit. A sávok között és mellett kovácsoltvas korláttal ellátott erkélyek láthatók. A három udvaros bérház számos eredeti részletet őriz még ma is, például a régi, szépen felújított lakónév-táblát, az ajtókban a katedrálüvegeket. Az egyik udvarban pedig Losonczi Péter (sakk nagymester) emlék- táblája látható. Homlokzata 2014-ben – a térrel együtt – került felújításra.

*A legelső (1913-as) tervrajzot még Kovács Károly jegyezte, a Budapest 100 honlapja is az ő nevén tertja számon a házat. A második tervváltozattól kezdődően a 4. (vélhetően utolós, végleges) variációig a rákospalotai Feith Mihály jegyzi építőmérnökként a tervrajzokat. (lásd.: komment)

***

Sokan nem tudják, de az épület 1944-ben csillagos ház volt. Ezek az egész városban szétszórtan helyezkedtek el a gettó felállításáig, de jó részük – nem véletlenül – Erzsébetvárosban és Józsefvárosban volt található.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr377096207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2016.05.17. 13:06:06

Ma voltam a levéltárban, és néztem át a Teleki tér 3. anyagait. Legalább négy tervváltozat létezett, mindig módosítgatták ezeket (nem derült ki, hogy a megrendelő kért utólagos módosítást, vagy az építési engedélyhez kötöttek ki különböző változtatásokat.

A legelső (1913-as) tervrajzot még Kovács Károly jegyezte, a Budapest 100 honlapja is az ő nevén tertja számon a házat ( budapest100.hu/epiteszek/kovacs_karoly.915.html ). A második tervváltozattól kezdődően a 4. (vélhetően utolós, végleges) variációig a rákospalotai Feith Mihály jegyzi építőmérnökként a tervrajzokat.

LaMaa 2016.05.17. 13:14:48

Köszönjük. Betettem a posztba... :)
süti beállítások módosítása