A mi Józsefvárosunk

173. Baross utca 98.

2014. június 25. - LaMaa

06.jpgNos, amíg kiderül, hogy a kerület vezetése miért is nem vállalta (vagy vállalta, csak akkor hogyan) az együttműködést a "Csillagos házak” programmal, nézzünk valami mást. Egy poszt erejéig térjünk vissza a kerületi házakhoz. Eredetileg az idén centenáriumukat ünneplő házakat vettük volna végig, de ha már ott jártunk – az idei programban szereplő – Baross utca 100. szám alatt álló háznál, ne szaladjunk tovább.

Nézzük meg egy pillanatra a szomszédos, ötemeletes eklektikus lakóházat is a Koszorú utca (Koszorú u. 32.) a sarkán. A Baross utca 98. nem idén, hanem tavaly ünnepelte a százéves születésnapját. Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint 1913/14-ben Winik Salamon számára épült, de ami külön érdekessé teszi, hogy az emeleti homlokzatán emléktábla látható, mely jelzi, hogy egykor ezen a helyen lakott Jókai Mór.

baross98-3.jpg

baross98-1.jpg

Pontosabban, itt állt az a földszintes ház – akkor Külső-Stáció utca 80. címen – melyet 1868 telén Jókai Mór 12 ezer forintért vásárolt meg. (Az csak a költözködés után derült ki, hogy egy omladozó épületet vett, amelyre aztán újabb ezreket kellett költenie.)

baross98-2.jpg

Ebbe a körbeépített, igen nagy udvarral rendelkező, 14 szobás csendes környezetbe költözött az író feleségével, Laborfalvi Rózával. Ezt a házat Jókaiék 1882-ben eladták, majd az 1900-as évek elején lebontottak. A Baross utcai ház volt az utolsó közös otthonuk.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr516415859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása