A mi Józsefvárosunk

34. Rezsicsökkentés Józsefvárosban

2013. június 24. - SziliBalazs

01.jpg- avagy cselekvés helyett nyilatkozat

A Kormány döntése értelmében, ebben az évben 10 %-kal kevesebbet kell fizetni a gázért, villanyért, távfűtésért, mint a tavalyi évben. A Kormány júliustól 10 %-kal csökkenti a víz, a csatorna, szemétszállítás, PB palack gáz díját.

Ennek örömére nyilatkozat elfogadását javasolja Dr. Kocsis Máté. A nyilatkozat tartalma alapján, inkább Kommunikációs igazgatói, mint Polgármesteri minőségében volt előterjesztő, hiszen a nyilatkozat párt propaganda anyagnak bizonyult. Néhány részlet belőle:

„A baloldali kormányok a gáz árát háromszorosára, a villanyét kétszeresére emelték, ezzel szemben ma mindenki 10 %-kal kevesebbet fizet a gázért és villanyért.”

kocsis_testuleti2013.jpg

Az árképzés, soha nem gonoszságból történik, hanem a beszerzési ár, és az egyéb költségek függvényében az energiahatóság által meghatározottan változik. 2010 és 2012 között a FIDESZ kormány alatt is hasonló módon működött. A rezsicsökkentéssel nem az energiahatóság gazdasági megfontolása alapján csökken a gáz és villany ára, hanem a Kormány által, politikai megfontolásból. Azonban a nem költségeken alapuló árcsökkentésnek meg lesz a hosszú távú böjtje. A szolgáltatók a rendszer karbantartás költségén spórolnak, ami évek múltán visszaüt. Nem véletlen, hogy az energiaszektorban jelentős létszám leépítés volt, többnyire a karbantartó részlegeken. A rezsicsökkentés a fejlesztések csökkenéséhez, leromló infrastruktúrához vezet. Állam bácsi, mindenkit egyformán szeret, mindenkinek csökkent, a nép meg kedveli az ilyen kommunista megoldásokat, aztán csodálkozik, ha rosszabb a szolgáltatás, ha kimaradások vannak. Itt a jövő felélése zajlik!

„A Gyurcsány-Bajnai kormányok idején nem volt rezsicsökkentés, de sorozatosan, összesen tizenötször emeltek is rajtuk”

Az előző idézetben szereplő „baloldali kormányok” megnevezés - a gyengébbek kedvéért - pontosításra került, hogy tudja a nép, ki a mumus!

„... a későbbiekben akár további 3o%-os csökkenést is elérhetünk.”

Még később azt is megérjük, hogy a szolgáltatók fizetnek a fogyasztóknak!

„A baloldali kormányok idején még külön kérvényezni is kellett, ha valaki a saját, mindennapi megélhetésének megkönnyítése érdekében rezsitámogatást szeretett volna. Ezzel szemben a mostani rezsicsökkentés minden magyar állampolgárnak, minden józsefvárosinak jár anélkül, hogy bonyolult és hosszadalmas procedúrákon kellene keresztül mennie.”

Ezek szerint, a rezsicsökkentés a rezsitámogatás helyett van? Számíthatnak a szegények arra, hogy a támogatásukat is elveszik, mondván osszák be a rezsicsökkentést? Ezt az ülésen is megkérdeztem, de Polgármester Úr költői kérdésnek vélte, legalábbis annak kezelte.

„... a külföldi tulajdonban lévő szolgáltatók milliárdokat kerestek a magyar embereken, a magyar emberek kárára.”

 * Népszabadság: A cégeknek nincs fedezetük a rezsicsökkentésre - 2013. május 27.

„Józsefváros állampolgárai is megmutatták, aláírásukkal bizonyították, hogy kiállnak a rezsicsökkentés mellett, kiállnak a kormány intézkedései mellett.”

Egyébként minek az aláírásgyűjtés? A rezsicsökkentés miatt nincs értelme, az már eldőlt, csökkentették már, s mivel kétharmaddal nincsen akadály, ugyanígy megtehetik bármikor. Persze valószínűleg csak azért van ez az egész felhajtás, házalás, mert fel akarják mérni, hogy állnak most, ki a mozgósítható szavazó. Ráadásul lehet listázni a nem szavazókat, a semleges, apolitikus kategóriába, vagy ha beszól, akkor a nyomorult liberós, megszívatni kategóriába.

A nyugdíj megtakarítások elvétele kapcsán bezzeg nem volt aláírásgyűjtés!

„Ez egy történelmi pillanat, egy olyan harc, amelyért megéri küzdeni”

Ezt a mondatot a Kádár rendszer párttitkárai is megirigyelték volna! Hofi Géza mondta: Az a baj a politikusokkal, hogy folyton harcolni akarnak, ahelyett hogy dolgoznának! "Elvtársak! Kiharcoljuk az új utat!” Nem harcolni kell, aszfaltozni!

Ebből a megfontolásból javasoltam a Testületi Ülésen, hogy ne egy pártpropaganda szórólapot fogadjunk el, mint Önkormányzati nyilatkozatot, hanem amennyiben rezsit akarunk csökkenteni, akkor csökkentsük 10 %-kal a lakbéreket. Akkor nem csak lózungok hangoztatásával, hanem tevőlegesen veszünk részt a rezsicsökkentésben. Nem arattam osztatlan sikert, hiszen kellemetlen lenne beismerni, hogy ennek nincsen fedezete, hiszen kibukik az ellentmondás, hogy kiállunk a rezsicsökkentés mellett, „mer milyen jó az”, de helyben nem tudjuk/akarjuk megvalósítani.

Először, megpróbált Polgármester Úr lebeszélni, a szokásos pökhendiségével:

„Ugye nem gondolja komolyan, hogy maga fog módosító javaslatot tenni, amikor életében soha sem Ön, sem a Pártja nem csökkentett semmit a lakosok érdekében!” (Ez nem igaz, hiszen a szociális lakbérek jelentős csökkentését Dr. Molnár György, szocialista frakcióvezető érte el.)

Miután komolyan gondoltam, amit mondtam, azzal sikerült menteni a helyzetet, hogy már folyamatban van annak a kidolgozása, hogy milyen forrás átcsoportosítás szükséges a lakbércsökkentés végrehajtásához. Az év eleji piaci és költségelvű lakbér emelés fényében az elég furcsa, de jegyzőkönyv tartalmazza, tehát számon kérhető.

Arra a kérdésre, hogy ha úgyis lesz lakbércsökkentés, akkor miért ne kerülhetne bele ennek ténye a határozati javaslatba, az volt a válasz, hogy azért, hogy én ne használhassam politikai előnyszerzésre, azzal hogy megírom a honlapon, blogon, hogy tettem egy olyan javaslatot, amit a javaslat nélkül is megvalósít az Önkormányzat. Így legyen!

Mindenesetre – mivel mi az emberek valós érdekeit tartjuk szem előtt – ezt a párt-propaganda célját szolgáló, egyébként semmitmondó nyilatkozatot egyöntetűen elutasítottuk!

Szili Balázs - Józsefváros, Magdolna negyed  

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr455376119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Böbe Kiss 2013.06.24. 18:58:35

Nem írtam alá semmi!!!,de ha a kocsi Máté és Fidesz – Magyar Polgári Szövetség -nek, nevezet rabló banda lemondásáról szóló nyilatkozatot az orrom elé teszik, biztosisten aláfogom írni!
süti beállítások módosítása