A mi Józsefvárosunk

122. Nagyváradtéri capriccio

2014. március 23. - akoskomassy

01.jpgElőször röviden, szikáran maga a hír: pénteken a Kormányváltás pártjai utcafórumot tartottak a Nagyvárad téren, majd egy idő múlva Fidesz aktivisták és helyi vezetők simonkodó molinóval a pultok elé álltak, melyen jogosulatlanul az MSZP emblémáját használták. Rövid kergetőzést és a rendőri intézkedést követően a Kormányváltók takarták el molinójukkal a Fidesz molinóját.

És most hosszabban: a Fidesz fél a választástól, félti kormányzati pozícióját. Ez nem újdonság. Ennek újabb mélypontja ez a mostani, helyi produkciójuk. Ezt akár nevezhetnénk kampánynak is, bár szerintem nem az. Ezek a derék, folytatásra vágyó polgárok egyszerűen csak bele akartak rondítani az egyre inkább érzékelhető kormányváltó hangulatba. Mármint az a kábé tucatnyi ember – többnyire Fideszes képviselő, képviselő-testületi szakértő vagy külsős bizottsági tag Józsefvárosban vagy Ferencvárosban –, aki ezt a kellemetlen félórát bevállalta.

utcaforum1.jpg

utcaforum7.jpg

Valószínűleg a péntek délutáni utcafórumok zavarták őket, meg az a pár száz szimpatizáns, aki ezeket az utcafórumokat felkereste, felkeresi. Így aztán helyi ötlet és mondanivaló híján maradt a negatív kampány, a hivatalos központi simonozás.

utcaforum5.jpg

utcaforum6.jpg

Szórólapjainkról tudhatták, hogy 21-én, pénteken megint lesz utcafórumunk a Nagyvárad téri aluljáróban, rászerveztek. Felvonult a józsefvárosi Fidesz-frakció nagy része a „lakásos” Kaiser polgárőrparancsnokkal az élen, kiegészítve egynehány ferencvárosi aktivistával. Beálltak szépen a nagyméretű Pál Tibor molinó elé egy kisebb, impresszum nélküli, de MSZP logóval megnyomott simonozós molinóval. Talán voltak tízen.

utcaforum3.jpg

És persze feltűnt a józsefvárosi önkormányzat médiacégének kamerás operatőre és jól ismert fotósa, meg még két másik, „spontán” kamerázó állampolgár. Arra azért ügyeltek, hogy mégse képviselő tartsa a molinót, alighanem tudták, hogy az MSZP logó jogosulatlan használata igen csúnya dolog. A később kiérkező rendőrök valószínűleg pont ezért igazoltatták a kamuemeszpés molinót tartó aktivistákat.

utcaforum9.jpg

utcaforum2.jpg

Akció közben észrevették azt is, hogy lemaradt a molinójukról az impresszum, így aztán Vörös Tamás – akció közben – suttyomban rányomott egy impresszum bélyegzőt. Csak mellékesen: szerintem ezt a bélyegzőt akkor készíthették, amikor a Választási Bizottság felszólította őket a jogsértés megszüntetésére, miután minden Fideszes plakátot – saját törvényeikkel nem törődve – impresszum nélkül nyomtattak ki.

utcaforum4.jpg

utcaforum8.jpg

Mindezt a médiahackért csinálták. Nem lepődnék meg, ha közpénzen készülne belőle egy kis gerillavideó, amelyet azután felnyomnának az internetre, továbbá szinte biztos vagyok abban is, hogy a kerületi lap is hosszasan taglalja majd Ferencz Orsolya és csipetcsapata „műsorát”. Igaz, hogy az eddigi közel tíz utcafórumunkról eddig még egy szót sem írtak, no de majd most!

Hacsak…, hacsak nem döbbennek rá, hogy ez az akció bizony nem sikerült. És akkor lehet, hogy csak ezek a sorok és a fényképek maradnak fenn az utókorra március 21-éről.    

Komássy Ákos - Józsefváros, Corvin-negyed

(Fotó: Sajósi Gábor és Camara-Bereczki Ferenc Miklós)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr905874958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Wolf 2014.03.23. 13:15:03

Óvoda az egész...

... ha annyira jók lennének akkor felállnának az aluljáró másik felében és lássuk kihez megy oda több érdeklődő ember. Persze akkor látható lenne, hogy oda alig menne pár járókelő.

Amúgy nem tom mit pattognak ezen ennyire, a Közgép kb 4-5 óra alatt kap ennyi állami megrendelést.

vajdapeterutca 2014.03.25. 13:49:09

Nekem a következők jönnek le a cikkből (és ezért fontosnak tartom):

1. A pártoknak (az összesnek) alig vannak aktivistái. Nem aki pár órát standol, menetel, vacsorázik, vagy részt vesz a klubnapnak is számító ritka beszélgetéseken. Hanem aki beáll konfliktusokba, akár csak pár fázis erejéig felelősséget vállal valamiért, vagy (ez az interneten remekül látszik) tudna írni. Leginkább arra számíthatnak, akik a pártok delegáltjaként ilyen-olyan tisztségekért pénzt kapnak az önkormányzattól.

2. A pártok kölcsönösen számon tartják egymásról, kik azok a delegáltak, akik az önkormányzattól pénzt kapnak tanácsadásért és szakértésért. Egyetlen esetre nem emlékszem, amikor egymáson számon kérték volna a munka minőségét. Amennyiben viszont a fizetett tanácsadók pártpolitikai vitában vesznek részt, rögtön lecsapnak. Komássy Ákos krikája a fideszes önkormányzati szakértők MSZP-vel szembeni véleménynyilvánításával szemben pontos tükörképe a Kocsis Máté és Zentai Oszkár kritikájának a Flaskár Melinda volt LMP-s önkormányzati szakértő politikai véleménynyilvánításával szemben (amelyben egyébként a szocialisták elvszerűtlenül, a fideszeseket gyakorlatilag támogatva viselkedtek). Borzasztóan tanulságos, hogy Komássy Ákos számára a vele szemben kritikus fideszesek testületi tanácsadók, amihez neki is köze van, ezzel szemben Jóvér Béláné frakciószakértő, ami alatt azt érti, hogy a tevékenységébe rajta kívül másnak nincs köze (holott frakciók nem léteznek, és egy közügyekben aktív pártnak érdeke volna, hogy a szakértőjének meglátásai révén is befolyásolja, képezze, érzékenyítse a többi párthoz tartozó képviselőtársait).

3. Szabályszerűnek látszik, hogy a pártok nem kérnek számon konkrét feladatokat a többségen és nem tesznek javítási javaslatokat azokon a területeken, ahol tanácsadnak, csak általános értéknyilatkozatokat tesznek, amitől egyetlen rosszul dolgozó illetékesnek sincs oka izgulnia. Az MSZP nem kritizálja a helyi közoktatás problémáit, és nincsenek konkrét javaslatai, az államosítás miatt illetéktelennek tekinti az önkormányzatot - amiben inkább nincs igaza, mint igen -, abban azonban semmi kivetnivalót nem talál, hogy a közoktatási tanácsadásért az aktivistája által felvett pénz gyakorlatilag változatlan. Az LMP nem kritizálja a tájékoztatást, és nincsenek konkrét igényei a többcsatornás és pártatlan tájékoztatásra. A több milliárdos szociális városrehabilitáció problémáit a képviselők nagykoalícióban bagatellizálják az önkormányzati apparátuson kívüli szereplők előtt, miközben valamennyi párt választott képviselői személyes jövedelmet kapnak a programmal járó többletfeladatokra hivatkozva. A helyi MSZP a szociális ügyek szakértőjének nevezte ki magát, a Molnár György valahai rendszerépítő munkája és a Révész Márta tényismerete alapján. Ez mára a rendszerszemléletet, a konfliktusvállalást, a következetes, fejlesztő kritikát nélkülöző maszatolássá vált. A bármikor visszavonható tanácsadói fizetéssel az önkormányzati többségtől egzisztenciális függésbe került képviselők egyszerűen "segítenek elhozni a pénzt az Uniótól".

+1. A volt szocialista vezető tisztviselő eltitkolt pénzének eredetéről kérdezni szerintem teljesen logikus és helyénvaló. A beszerzések korrupciós kockázataira, a fideszközeli vállalkozók tarolására, a programok minőségére és hatékonyságára kérdezni szintén teljesen logikus és helyénvaló. Nem világos, miért probléma Komássy Ákosnak, ha a rivális párt nem udvariasan kerüli a konfliktust, hanem belemenősen végzi a feladatát.

Szili Balázs 2014.03.25. 23:35:26

@vajdapeterutca:

1. Sajnos valóban kevés nyilvánosan véleményt formáló személy segíti a munkánkat. Azonban én nem tennék ez ügyben a pártok közé egyenlőség jelet. Jelen blog igazolja, hogy ha kevesen is vagyunk jelen a virtuális térben, de jelen vagyunk. Nem tapasztalom, hogy ez minden pártra igaz lenne.

2. Elolvasva a bizottságokhoz rendelt szakértők teljesítés igazolásait, könnyen megállapítható, hogy nincs alap szemrehányásra, hiszen azonos a nívó. Ez alól kivétel Antal Zalán és saját képviselőségem előtti szakértői munkája.
A kritika eddig jogos. Azt, azonban nem értem, miként értékelheted a Simongáborozást politikai vitának, amikor kizárólag provokatív szándékú akcióról volt szó. Ugyan miért kellene tudni Pál Tibornak arról, hogy honnan van Simon számláján pénz? Ezt hogyan lehet összehasonlítani Fleskár Melinda Önkormányzati működésre vonatkozó kritikájával. Itt, nem Pál Tibor tevékenységének a kritizálása történt. Csodálkoznék, ha nem éreznéd a különbséget.

3. Ez az ítélet, túlzás. Nem igaz, hogy nem kérünk számon és nem teszünk javaslatot. Abban igazat adok, hogy kevesebbet, mint Molnár Gyuri idején.
A közoktatásról írtak - talált, süllyedt...

+1 Azért, ezt az akciót pusztán kérdés feltevésnek hívni, hát... elég sajátos helyzet értékelés!
Ez a kérdés teljesen helyénvaló lenne a miniszterelnöki vitában. Már ha lenne ilyen!

vajdapeterutca 2014.03.26. 02:17:19

@Szili Balázs:

Köszi Balázs, pontosítok:

1. Az aktivistahiányt itt és most főleg a Fideszre értettem. Ha nekik fontos volt odamenni, logikus volna, hogy aktivistákat hívjanak. Hasznos közlés Komássy Ákostól, hogy a szakértői és a külsős bizottsági tag holdudvar van jelen, ezt bizony bennfentes információ nélkül az egyszerű polgár nem tudhatja. (S egyben mutatja, hogy árgus szemekkel számon tartják egymás tisztségeit, ahogyan ez a másik irányban is látszott már.)

Az MSZP aktivistahiányát én a fórumon láttam, a képviselők írásstílusát elemeztem már, itt nem ismétlem. CBFM szerintem szintén jól ír, időnként felbukkantak mások, a webmester fantasztikus. Bevonzottatok néhány külső szereplők, elsősorban Budaházy Gusztit (aki ettől nem lesz szocialista persze, ő Budaházy Gusztáv), ez szintén jó.

Ez a blog és a megszüntetés előtt a kerületi fórum fontos helyi nyilvánosság, nem tömegmédium, hanem az érdeklődők fóruma és véleményvezérkedés. Ha ezek nem lennének, az MSZP alig látszana. Az írásnak a szelekcióra és a belső demokráciára is jó esetben fejlesztő hatása van, rosszabb esetben csak jelzi az állapotokat, ezért a pártnak, ha úgy érzi, hogy bajban van, és fejlődni akar, legalább annyira kell, mint a közönségnek.

2. A teljesítésigazolás egy részlet, szerintem az a lényeg, mennyire vezet a szakértőkre költött pénz a képviselők tájékozottságának és a döntések minőségének javulásához. Ritka kivétel az olyan eset, amikor ennek látható eredménye van, pedig a döntések nagy részénél nagy szükség lenne rá. Ha valamit, akkor ezt nem a választó és a civil, hanem a folyamatban résztvevő pártok szoríthatnának ki egymásból. Ugyanis abba kívülről nehéz belemászni - legfeljebb szégyeníteni lehet őket -, ha kölcsönösen elnézik egymásnak, hogy nem tapasztalják egymás szakértőinek működését. Másként mondva, ha érdektelenek abban, hogy a másik párt szakértőjétől tanuljanak, a sajátjukkal másokat tanítsanak, a döntések minőségét javítsák.

A Simon-számla politika vita, provokáció, kézenfekvő kérdés egyszerre. Az embereket érdekli, a tapasztalataikkal - az egész politikai elitről, főleg a régebbi pártokról - szerintem egybevág. Világos, hogy mindenki az érdekeinek megfelelően akar tematizálni, de miért volna meglepő, hogy ez ütközik? Szerintem az embereket érdeklő kérdésekre érdemes felkészülni, bármiről legyen is szó, aztán meglátjuk, mennyire lesz ez hiteles. Amikor Komássy Ákos azt mondja, hogy neki alig van mozgástere, mert Kocsis Máté nagyon erős, vagy mert a Fidesz államosította az iskolákat, akkor ugyanúgy a kerületből kifelé, felfelé tematizál, mint mikor Pál Tibor a helyi Fidesz a Simon Gábor számlájáról kérdezi. Szerintem is a helyi embereknek a helyi ügyekről kellene inkább beszélni, a Fidesznek volna miről elszámolnia, az MSZP-nek ellenzékből pedig sokkal több mozgástere volna, mint amivel Komássy Ákos él. Bár az is igaz, hogy ez parlamenti választás, tehát a helyi aktivisták az országos érzületeket közvetítik a lakosság felé, de ehhez ne tartozna hozzá Simon Gábor?

3. A közszolgáltatások menedzsmentjét és politikai ellenőrzését kritizáltam, tehát kb. a Humánszolgáltatási Bizottság és az ezzel foglalkozó önkormányzati intézmények működését. A vagyongazdálkodásról, költségvetésről kevés a tájékozottságom, ezért a mondanivalóm is. Ráadásul az utóbbi területen működik az önkormányzat szerintem két relatíve legjobb képviselője, te és Jakabfy Tamás.

A két területet megkülönbözteti, hogy a gazdálkodás döntően múlik az időnkénti nagyobb döntéseken, azokat kell jól előkészíteni és a végrehajtásukat figyelni. Ezzel szemben a humán szolgáltatásokat apparátusok végzik, amelyek a pártoknak önmagukban is fontosak. A keretek kialakítása szintén fontos, de aztán ezt napi szinten kell alakítani. Sok egyedi, önmagában nem látszó - bár az egyéni ügyfeleknek életbevágó - esetből áll össze a nagy kép. Rendszeresen tapasztalom, hogy ha a lakossági érdek és az apparátusi érdek ellentmondásba kerül, a politikusok, pártállásra tekintet nélkül, gyakran az apparátusok felé hajlanak. Ha pedig valaki nekiállna fejleszteni, nem elég a nagy döntésekre figyelni, sokszor kell és lehet korrigálni, ami állandó odafigyelést és konfliktuskezelést igényel. Nem véletlen, hogy ritkán mer apparátust fejleszteni bárki.

vajdapeterutca 2014.03.26. 02:23:43

Kifelejtettem: az "elhozni a pénzt az Unióból" Egry Attilától származik, az utolsó kesztyűgyári MNP3 fórumon, és a közös maszatolás élménye is onnan van. Nyilvánosan és egymás előtt mintha összpárti vélemény volna, hogy az önkormányzati döntéshozóknak és apparátusoknak nincsenek konkrét lehetőségeik javítani a programon, és igazából szükség sincs rá. Minden belső ember csak dicséri, vagy úgy kritizálja, hogy abból konkrét tennivaló nem adódik.
süti beállítások módosítása