A mi Józsefvárosunk

Műemlék lett a Gschwindt-ház [444.]

Korábban csak helyi védelmet kapott.

2024. augusztus 21. - Amijo

Csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben, hogy műemlékké nyilvánítja az állam az 1901-ben épült Puskin utcai bérházat írja a Józsefváros Újság. A Nemzeti Múzeum kertje mögött álló háromemeletes palotát 1901-ben Gschwindt György likőrgyáros P. Tóth Sándor építőmesterrel terveztette meg és építtette fel Puskin és a Bródy Sándor utca (Bródy S. u. 12.) sarkán. A későeklektikus sarokház gótikus díszeivel, tornyaival kitűnik a környék XIX. század második felében épült palotái közül.

puskin19-1.jpgpuskin19-3.jpg

Gschwindt egyébként a XIX. század fordulójának egyik legsikeresebb üzletembere volt, így megengedhette magának, hogy ebben a már akkoriban is méregdrága negyedben építkezzen. Sőt, a zenerajongó tulajdonos a palota alagsorában egy díszes termet is kialakíttatott — szimfonikus zenekari hangversenyek számára. A Bródy Sándor utcai homlokzaton pedig 9 méter magasban, egy erkély mellvédjén a város talán legszebb napórája készíttette el.

puskin19-2.jpg

A városi legendák szerint az alagsorban egy titkos alkimista laboratórium is volt, ahol Gschwindt György — aki alkimistának tartotta magát — az élet vizét kereste, ami örök életet ígért, ám végül éppen itt érte a halál. De nem az általa kotyvasztott csodaszer, hanem szívroham végzett vele.

Minderről jóval részletesebben írt 2016-ban Vincze Miklós a 24.hu-n.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8718470945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása