A mi Józsefvárosunk

A Fudant fenntartó alapítvány [315.]

… avagy Marci Hevesen.

2023. február 26. - Amijo

Elérhetetlen a kínai Fudan egyetem 600 millió forintos alapítványa. (HVG

A kormány azt ígérte, hogy tavaly év végéig bemutatja a Fudan Egyetem budapesti kampuszának koncepcióját és költségtervét, de késnek vele. Gulyás "Safranek" Gergely szerint az egyetem "a beruházási stop áldozata lett". A tervezését is abbahagyták, ezért Safranek szerint előbb-utóbb el kellene dönteni, indokolt-e fenntartani a még csak papíron sem létező egyetemet "fenntartó" alapítványt.

fudan2022.jpg

Ez persze nem ilyen egyszerű, lévén az alapítványt annak létrehozásával egyidőben vaskosan fel is tőkésítették, főleg a korábban ide tervezett Diákváros rovására. Az alapítvány megkapta egyebek közt a komplett Nagyvásártelepet.

Mivel pedig a feltőkésítők gondosan vigyáztak arra, hogy a "fenntartó" a létező egyete- mek "fenntartóihoz" hasonlóan magánalapítvány legyem, a belepumpált vagyon már nem közpénz, a semmilyen munkát soha nem végzett tisztségviselőket a kormány le nem válthatja; tiszteletdíjukra és az általuk alkalmazottak fizetésére az átadott (elherdált) vagyon még évtizedekig elegendő.

Úgy hírlik, hogy ennek markáns jeleként az alapítvány elnöke (Csák János miniszter) mellé több mint milliós fizetéssel még "főigazgatót" is fölvettek.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője az alapítvány bejelentett címén szerette volna megtudni, hogy mire költötték a 600 millió forint induló támogatást, de az egész épület- ben nem talált senkit, aki tudott volna bármit az alapítványról.

Az alapítványnak nincs se emailcíme, se telefonszáma — én pedig izgatottan várom, milyen jogi megoldással szüntet meg a kormány egy magánalapítványt. Példamutató lehet.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4618059094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása