A mi Józsefvárosunk

Kubai-Magyar Barátság [306.]

Vidám történetek a régi, jó kis átkosból.

2023. január 21. - Amijo

Kubában tárgyalt Szijjártó Péter. (HVG

Jól focizó kispályás külügyérünket immár nemcsak Ázsiába merik kiengedni, de fejlődésének szép jeleként Dél-Amerikában is ő képviselheti hazánkat. Elsőként ottani elvbarátainkat látogatta meg Kubában (majd kölcsönös védelmi megállapodást kötött a "migránsok" ellen Ecuadorral, de ez itt mellékes).

kubai_magyar.jpg

Népeink testvérisége hosszú múltra tekint vissza, amit egy igaz történettel szeretnék érzékeltetni.

Sásdi Sáska László földtani térképezés közben figyelt fel Perkupa és Szőlősardó között egy idősebb kőzetek közé süllyedt, kb. egy négyzetkilométeres, jól karsztosodó mészkő- blokkra. A karsztforrást a perkupai tábor mellett ki is építették (rosszul; nem számítottak a szélsőségesen egyenetlen vízjárásra, ezért az első tavaszi árvíz szétrombolta a beton- kreclit). Sáska úgy tippelte, hogy kilométernél hosszabb barlangot tárhatunk fel.

1985-ben bejártuk a hegyet, hogy eldöntsük, hol kezdjük a munkát, és a víznyelőket színekről neveztük el. Legalul nyílt a Vörös — vörösfoltos, úgynevezett hallstatti mész- kőben. Mellette a Sárga, amely teljesen feliszapolódott, és biztosra vehettük, hogy ha valamit, hát ezt semmiképp se érdemes bontani. Fönt a hegyen nyílt a Fehér, ahol a mészkő nem látszott foltosnak és legfelül a Zöld, ahol a töbröt teljesen benőtte az erdő.

Na jó, de mi legyen a (leendő) barlangrendszer neve? Berhidai Tamásnak támadt egy nagyszerű ötlete: Legyen Kubai-Magyar Barátság barlang!
— ???
— Fidel Castro szereti a barlangászokat. Feltárjuk a lukat, megírjuk neki, miről neveztük el, és meghívjuk, hogy tekintse meg, milyen szép. Ő persze már öreg ember, és nem jön el csúszni-mászni, de viszonzásul meghív bennünket Kubába, és nekünk nagyon jó lesz!

Megcsapott minket a zsenialitás szele, és üstöllést elfogadtuk a javaslatot. Ezért aztán most van Kubai-Magyar Barátság Vörös barlang (75 m, erről még lesz szó) és Kubai-Magyar Barátság Fehér barlang (kb. 80 m, elképesztő földtani érdekesség). Összekötni nem sikerült őket, így hát nem is írtuk meg Castrónak a dolgot. A rendszerváltás óta pedig a térképeken már csak Vörös, illetve Fehér barlangként szerepelnek, és a földtani szakirodalom is így hivatkozik rájuk.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4318032192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása