A mi Józsefvárosunk

Nem tetszik a rendszer 1. [361.]

Szijjártó meg a Manevi Zrt.

2023. augusztus 30. - Amijo

Rózsadombi villába költözött a Szijjártó embereivel kitömött
ingatlanos alapítvány. (Átlátszó

A Manevi Zrt.-t kizárólagos állami tulajdonú cégként hozták létre — e cég első pillantásra érthetetlen neve abból adódik, hogy az 1997-ben alapított Magyar Nemesfémvizsgáló Zrt. jogutódjaként. Ezután az ilyen estekben szokásos eljárással kiszervezték a Szijjártó Péter által gründolt Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványba (magánalapít- ványba), amit a külügyér helyettese vezet.

szijjaro_manevi.jpg

Ennek megfelelően a tavalyi 3,6 mrd.(!) forintos nyereségük immár nem állami bevétel. Az alapítvány vagyona ezt a nyereséget is beszámítva immár több mint 60 mrd(!) Ft.

Az "épületek magyar történelemben betöltött szerepére hivatkozva" vásároltak szlovákiai kastélyt és várromot, romániai szállodákat(!), szlovéniai gyógyfürdőt, horvátországi műemléket — összesen 16 külföldi ingatlant. Az alapítvány tevékenységéről semmi nem nyilvános — olyannyira, hogy még honlapja sincs.

A külföldi ingatlanok vásárlását firtató kérdésre 30 nap gondolkodás után a Zrt. az válaszolta, hogy nincs külföldi ingatlanja, ami egy kimondottan külföldi ingatlanok vásárlására és felújítására alapított cégnél eléggé meglepő.

A magyarázat, hogy a Manevi létrehozott egy-egy leányvállalatot Szlovákiában és Romániában — ezek vették, illetve kapták meg a Zrt.-től az ingatlanokat. Ezért formálisan és közvetlenül valóban nem voltak külföldi házikóik.

Fügedi Ubul

P.s.: A szlovákok szóltak, hogy a magyarok álljanak le az ottani ingatlanvásárlásokkal. Hát ezért nem "az állam" vásárol, hanem egy magánalapítvány cégének a leányvállalata. Így kell fenntartani a jó szomszédságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5418204189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása