A mi Józsefvárosunk

Megújul a Horváth Mihály tér is [304.]

2023. január 14. - Amijo

Az Építészfórum írta meg, hogy az önkormányzat által még decemberben elfogadott költségvetésből mintegy 241 millió forint jut a Horváth Mihály tér megújítására is. Megjegyzendő, hogy a tér Józsefváros egyik legnagyobb tere, de évek óta nincs túl jó állapotban. Sarkosabban fogalmazva: a tér jelenleg elhanyagolt és ronda….

horvath_m_ter1.jpg

A felújítási terület a pontos meghatározás alapján a 35238/3 helyrajzi számú telek és hozzá kapcsolódó két közúti csatlakozás és csomópont, a Horváth Mihály tér – Baross utca, Őr utca – Tavaszmező utca – Horváth Mihály tér. A fejlesztés során több mint 670 négyzetméter közterület kialakítása, illetve felújítása történik.

Főbb műszaki tartalom:

  • egységes arculatú burkolatok, épített elemek;
  • sok árnyas gyalogos- és ülőfelület, kitelepülési lehetőségek;
  • a templom előtt szilárd burkolatú teresedés biztosítja rendezvényeknek a helyszínt;
  • járdaszintbe emelt csomópontok és a forgalmat terelő növénykazetták;
  • kb. 900 m2 zöldfelület jön létre és 25 új fát ültetnek, bővülhet a Baross utcai fasor is;
  • a Pázmány szobor jelenlegi helyén marad;
  • a térről nyíló ingatlanok gépjárművel továbbra is az Őr utca irányából közelíthetők meg;
  • a szálloda taxival megközelíthető lesz a tér parkolója felől és a Horváth Mihály tér 15. sz. alatt épülő mélygarázs szintén a parkoló felől lesz megközelíthető.

A munkálatok elsőként a tér nyugati oldalán kezdődnek meg, a kivitelezés első ütemére már a közbeszerzést is kiírták – áll az Építészfórum cikkében.

LaMa

*

A tér hivatalosan 1951 óta őrzi a római katolikus püspök és történész Horváth Mihály (1800-1878) nevét. A névadó már káptalan korában kitűnt történelmi tanulmányaival. Püspök 1848-ban lett, lelkesen támogatta a forradalom és szabadságharc ügyét és a Szemere-kormányban elvállalta a kultusztálcát. A világosi fegyverletétel után el kellett bujdosnia, halálra ítélték, és formailag felakasztották. Az alkotmányosság helyreállítása után hazajöhetett, visszakapta püspöki címet, majd Rudolf trónörökös történelemtanára lett. Számos történelmi munkája került kiadásra, kora egyik legnépszerűbb magyar tör- ténetírója volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3318026386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása