A mi Józsefvárosunk

A jogállamiság alapja [295.]

2022. december 10. - Amijo

A kormány mostantól az országgyűlés jóváhagyása
nélkül is átírhatja a költségvetést. (444.hu

Abban a bizonyos "régi, jó kis átkos" Kádár-korszakban a jogalkotás fő eszközei a törvényerejű rendeletek voltak; ezeket az Elnöki Tanács alkotta a parlament pótlására. Az országgyűlésnek egy évben átlag két időszaka volt, de megesett az is, hogy csak egy — az, amelyen a költségvetést fogadták el. Mert az az állam működésének alapja, és ahhoz teljes legitimáció kell — akkora, amekkorát a parlamenten kívül legfeljebb népszavazás adhat.

parlament1988.jpg

Demokráciában a költségvetést még akkor is a képviselőknek kell(ett) elfogadniuk, ha az a demokrácia jelzős, például "népi". Ha a végrehajtó hatalom eltért az így elfogadott költségvetéstől, hát azt is az országgyűlésnek kellett elfogadnia, a költségvetést módo- sítania. Persze megtette mindig, szakasztott ahogy a fideszies népfront képviselői — de itt most nem a tartalomról van szó.

Mostantól a kormány saját hatáskörében és tetszése szerint szabja át a költségvetést akkor és úgy, ahogy neki tetszik. Eljött a pillanat, amikor már a forma, már a látszat se számít. Mi vagyunk a medence, ő(k) áll(nak) a trambulinon.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5017999328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása