A mi Józsefvárosunk

Felismerhető mintázat [261.]

„Az állami ünnepség biztonságos lebonyolításáért felelős…”

2022. augusztus 22. - Amijo

Az UD Zrt. botrányairól elhíresült Bakondi György vezérőrnagyot 2010 nyarán nevezték ki (másodszor) a katasztrófavédelem vezetőjévé. A kolontári katasztrófa után kormánybiz- tosként ő lett a MAL Zrt. teljhatalmú ura — sikerült is csődbe vinnie Magyarország egyik legnagyobb exportőrét. Jutalmul a kormány 2012. jan. 1-vel a katasztrófavédelem jog-és hatáskörét megnövelte; egyebek között beolvasztotta szervezetébe a tűzoltóságot.

elmaradt_legiparade.jpg

A közvetlen katasztrófavédelem feladatait a tábornok úgy értelmezte, hogy nem dolguk bármiféle katasztrófa mérséklése vagy pláne megelőzése. Éppen ellenkezőleg: az ő munkájuk a baj megtörténte után kezdődik, és arra kell rámutatniuk, hogy az adott baleset mely más szervezet(ek) hibáiból következett be.

Nyugállományba vonulása után a miniszterelnök 2016. július 30-án belbiztonsági főtanácsadójává nevezte ki; azóta a kormány munkájában egyre inkább felismerhető ez a mintázat.

Augusztus 20-án reggel 7 órakor például megkezdte működését „az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs”. Titok, hogy kik voltak ennek tagjai; azt azonban megtudhattuk, hogy az „operatív” jelző kormányunk szóhasz- nálatában azt jelenti, hogy folyamatosan üléseznek, tanulmányozzák a bejövő adatokat és annak alapján felelős döntéseket hoznak.

Azt gyorsan eldöntötték, hogy a 9 órára tervezett légi parádét „a várhatóan kedvezőtlen és bizonytalan időjárási körülmények” (értsd: időjárás) miatt „a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében” nem tartják meg.

Később — ezúttal az OMSZ előrejelzése alapján — egy héttel elhalasztották a tűzijátékot is. Még később az is kiderült, hogy az időjárástól mindkettőt nyugodtan megtarthatták volna.

Így megy ez — nyilatkozta volna a legtöbb európai kormány. — A rendezvények nem tűntek elég biztonságosnak, márpedig a biztonságnál semmi sem fontosabb — állt volna a mikrofonok elé arccal, névvel a felelős és „operatív” törzs vezetője.

Nálunk azonban a fenti mintázat szerint és fő szabályként nem hiteles (vagy akármilyen) tájékoztatásra, hanem felelősre van szükség. Ennek megfelelően kirúgták az adatokat szolgáltató OMSZ vezetőit. „A Magyar Honvédség szakértőit” nem rúgták ki.

A legutóbbi belorussziai választást nagy fölénnyel Lukasenka ellenzéke nyerte. A diktátorral szembefordult gyakorlatilag mindenki — a fegyveres testülepek kivételével. Tehát Lukasenka bejelentette, hogy a választást nagy fölénnyel ő nyerte, a demokráciáért tüntetőket pedig megölette, megverette, letartóztatta, száműzte stb., ahogy kell. Azóta is ő van hatalmon; nagy haverok vagyunk.

Fügedi Ubul

P.s.: Az egyetlen értelem. „A kis matematikai valószínűségek egyetlen értelmét azok a ritka esetek adják, amikor a dolog mégis bekövetkezik” (Thomas N. Scortia – Frank M. Robinson: A Prometheus-válság).

*

Sztálin meteorológusa – "Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel. Később rá kellett jönnie, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért. Tíz év kényszermunkára ítélték." Nyáry Krisztián írását a szerző engedélyével, változtatás nélkül közöljük. (via 168 óra)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5017913677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása