A mi Józsefvárosunk

Huxit, népszarvazás, igen, nem [258.]

Őfelsége ellenzékéről — sokadszor.

2022. augusztus 12. - Amijo

Ezek az önmagukat ellenzékinek nevező párto(cská)k a NER integráns részei. Szükség van rájuk. Általában hallgatnak. Az aktuális kérdésekben (határkerítés, fogyasztást támogató rezsicsöki) a kormány koncepcióját követik — halkan megemlítve, hogy ugyanazt ők azért máshogy csinálnák. (Külön tiszteletem a DK-nak, amelynek legalább a határon túli ma- gyarok ügyében önálló álláspontja van, ha nem is hallatszik.)

ujhelyi2022.jpg

De ha Magyarbasi valahol, valamikor nagyon elkalkulálja / elmanőverezi magát, feléled- nek Csipkerózsika-álmukból, és villámgyorsan nagy akciókba kezdenek — mindenkinek bizonyítva, hogy tudnak ők még nála is ostobábbak és alkalmatlanabbak lenni.

És tényleg. Csak tessék, pontról pontra:

Máté András: Miért hülyeség a Huxit-népszavazás?

A sakkban egy közepes játékosnak is előre kell látnia legalább két-három lépésre, hogy az ellenfél mit fog lépni. A politikában sokszor elég volna egy is, meg a saját következő lépésünket megtervezni, de itt és most ez sincs meg.

A Fidesz — miközben minden lépéséből süt az Európa-ellenesség — soha nem vállalta be, hogy EU-ellenes lenne, hogy kifele vezeti az országot az Unióból. Ők nem elhagyni akarják az EU-t, ők uniót akarnak, de a nemzetek Európája-alapon. Mindenki hazudik, aki mást mond. Ezt fogják mondani, és ehhez kivételesen még pofán se kell csapniuk magukat. Nem mintha bármikor szívfájdalmat okozott volna nekik, hogy az ellenkezőjét mondják annak, amit tegnap, de ebben az ügyben mindig ezt mondták. Ez lesz az egyik üzenetük.

A másik az lesz, hogy az egész népszavazás — pont azért, mert mindenki a maradást akarja — semmiről sem szól, az ellenzék egy propagandaak- cióra éget el néhány milliárd közpénzt. Azaz azt csinálja, amivel a Fideszt szokta vádolni. És az a baj, hogy most még igazuk is lesz.

Mit kellene erre az ellenzéknek lépnie? Meg kellene magyaráznia, hogy a Fidesz politikája valójában Európa-ellenes — ha nem állítjuk meg, előbb-utóbb a Huxithoz vezet. Ez igaz, és ezt is akarja Ujhelyi üzenni vele — de tessék már végiggondolni, hogy az adott médiahelyzetben hogyan tud az ellenzék oldaláról egy ilyen, nem egybites üzenet átmenni. Amikor az se ment át, hogy az ukrajnai háborúhoz NATO-tagként kell viszonyulnunk, a NATO-val sírunk-nevetünk — ehelyett az, hogy MZP háborúba vinné az országot.

Mi lesz az eredmény, mi lesz a kimenetel? Egy érvénytelen népszavazás, még jóval alacsonyabb részvétellel, mint a korábbiak, hiszen még az ellenzék maradék szavazóinak jó része se fog elmenni, mert minek — el fog viszont menni maradék nélkül, rákapva a felkínált alkalomra, a kilépés- párti kisebbség, úgyhogy az érvénytelen eredmény is nagyon szomorú lehet.

Ahhoz, hogy ne ez legyen, át kellene vinni a köztudatba, hogy a Huxit reális veszély — de ez lehetetlen. Nagyon kellemes kutatások vannak arra, hogy az ország mekkora része maradás-párti — de mielőtt ilyen hülyeség- be belemegyünk, tessék már megkutattatni, mennyien gondolják azt, hogy a Huxit reális veszély (vagy esély).

FRISSÍTÉS: Ujhelyi visszavonta. Jól tette, de ezzel az egész cirkusszal megint égette magát és a pártját. (2022.08.08.)

Fügedi Ubul

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9117907043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása