A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról II. [225.]

Auróra utca 15.

2022. április 20. - Amijo

Pár hónapja, februárban írtuk, hogy elkészült a kerület bérház- és bérlakásfejlesztési programjának társadalmi egyeztetés előtti változata. Eszerint az önkormányzat jelenleg 130 önkormányzati tulajdonú bérházzal rendelkezik, plusz van egy olyan bérház, mely a fővárosi önkormányzattal közös tulajdon. Ezekből 45 házat jelöltek bontandónak, de vannak olyan épületek is, amelyek sorsa egyelőre kérdéses. Itt most a bontandó házakat vesszük majd szépen sorra, hogy a bontás után egy-egy fénykép és rövid leírás erejéig legalább itt nyoma maradjon a kerület hagyományos építészetének. Hogy ilyen is volt Józsefváros. Kezdjük ezzel az Auróra utcai házzal, aztán innen folytatjuk.

*

Auróra u. 15. (Hrsz.:35015)

A kicsi, alig 294 négyzetméteres telken álló arányos homlokzatú, egyudvaros földszintes lakóház 1850 körül épült. Az építtető/tulajdonos Breiner Ferenc volt, aki előbb 1859-ben, majd 1862-ben tulajdonát az udvar felé kibővíttette – mindkétszer az eredeti tervező Hild Károly építőmesterrel. Mára már csak kevesen lakják, bontása azonban még kérdéses, homlokzata miatt lehet, hogy megmarad.

aurora15.jpg

Érdekességképp megemlítendő, hogy azt követően, hogy a XIX. század végén, XX. elején Budapest területéről a VIII. kerületbe szorultak az ú.n. kéjnőtelepek, a Kender utca 15. (ez ma Auróra utca) pillanatok alatt hírhedt házzá vált – falai sokat tudnának mesélni az itt zajló tivornyákról. Elhelyezkedése ugyanis ideális volt a kerület ezen részén, ahol sok hivatal (és rendőrkapitányság) működött, a megfáradt bürokraták és közalkalmazottak pedig szívesen múlatták az időt az itteni „pengős kurvákkal”. De Krúdy, Ady, Karinthy, Kosztolányi és Csáth Géza is mesélhetnének minderről. És meséltek is…

aurora15-1977.jpg

Találtam még egy, 1977-ben készült fotót is a Fortepan-on a házról. Eltekintve a befalazott ablaktól, majd ötven évvel ezelőtt sem sokban különbözött az állapota a mostanitól…

LaMa

*

A vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. A vita eredményeként a bontandó házak száma és köre változhat. Középtávon bontandó (2022- 2024), hosszabb távon bontandó (2025-2029).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr617813465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása