A mi Józsefvárosunk

Lehet másképp csinálni [207.]

Csak hogy legyen mivel összehasonlítani.

2022. február 18. - Amijo

Turisztikai látványosságként blamálja Magyarországot a biodóm.Továbbra is torzóként áll a budapesti Városligetben a biodóm, amelybe a Kárpát-medence biológiai sokszínűségét bemutató kiállítást terveztek.

Évek óta folyik a Városliget pusztítása és rendezvényhelyszínné alakítása. Az egykori közparkot beépítik – megtévesztésül múzeumnak nevezett – konferenciaközpontokkal és vendéglátóhelyekkel. A spanyolok ezt valahogy másképp csinálják. Persze lehet kiabálni a vár fokáról, hogy hülyék ezek a spanyolok, de nézzük inkább mit ír erről a Vakmajom.

parque-garcia-sanabria3.jpg

A Park a város szíve

Nem város, hanem épített természet, de a városon kívül nincs értelme. A városlakók számára van, és városban élni, bármekkora ütést kapott ez a létforma a pandémiától, továbbra is a létezés egyik legkényelmesebb, legélvezetesebb formája. Karnyújtás- nyira a bolt, a vendéglő, a színház, a mozi, a suli, a buli, az opera, a munka, az orvos és a leakciózott divatcikkek meg a kényelmes tömegközlekedés. Nem kell semmiért órákat agyzsibbasztóan ingázni. Az urbánus élet megunhatatlan gyönyörei, az a luxus, hogy minden a kezed ügyében és a szádban van. Éjjelnappal. Egy ugrásra, egy köpésre. Nem is fog a városi létezés fénye megkopni soha.

parque-garcia-sanabria2.jpg

Pláne, ha vannak hozzá ilyen fantasztikus parkok, mint ez a majd' 100 éves, 7 hektáros, a Parque García Sanabria, Santa Cruz szívében. Meg is érdemli az egykori polgármester, hogy elnevezték róla, mert ekkora értékes telket kivenni a nyers piaci logikából és az ingatlanfejlesztésből sosem egyszerű döntés. Ára van rövidtávon, és a hozama csak soká jelentkezik, és az ilyet még a zöldszósszal nyakonöntött politikusok sem szeretik.

parque-garcia-sanabria4.jpg

És ez bent van a város szívében, a Ramblas mellett. Kábé mint a Városliget. Hogy néha mégis érdemes megtenni, és távolabbra nézve piaci logika is van benne, az nem kérdés, hogy igazolja, hogy mennyire felértékelődnek a városi ingatlanok egy ilyen park mellett, és mennyire leértékelő tényező, ha nincs semmi zöld, meg ha túlfejlesztés van, ami gyakran jellemző, mert azt diktálja a megtérülési logika. Hogy ide lehet lejönni, csodálni a gyönyörű vegetációt, elmélázni – aztán visszamenni a zajos városi dzsungelbe. Kell a park a városfejlesztésbe, közhely, de nem egyszerűen megvalósítható, ha drága a telek. Itt sikerült. (via Vakmajom)

Nálunk meg a Városliget pusztítása egy gátlástalan üzleti ügy. A Ligetet tönkreteszik, miközben ami elkészül(t) sokkal többe kerül(t), mint azt eredetileg tervezték.

Úgy értem, nekünk.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7417634056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztörperc 2022.02.22. 19:35:11

Óriás sünkaktusz (Echinocereus grusonii) — imádom!
süti beállítások módosítása