A mi Józsefvárosunk

Együtt mutatkozni is blama I. [176.]

Napelemes térvilágítás várja a lakókat. Aha.

2021. november 23. - Amijo

Íme egy friss fotó a zuglói Tóth Csabáról. (Telex

Karácsony G. főpolgár, Horváth Csaba zuglói polgármester és Tóth Csaba egyéni képvisellő szombaton átadta a Rákos-patak mentén a Mogyoródi út és az Egressy út között létesített parkot. Ebből az alkalomból kijelentette, hogy „a Rákos-patak revitalizációja Budapest egyik legjelentősebb zöld beruházása”. Ennek markáns jeleként a parkban „napelemes térvilágítás várja a lakókat” – írta a főpolgár.

karacsony_toth.jpg

  1. Ennek lényege nem napelem, hanem látványelem. A napelemes világítás akkor működhet, ha rá tudnak segíteni a hálózatból (jellemzően olyankor kell sokat világítani éjjel, amikor kevés a fény nappal). Tehát nemcsak azért gazdaságtalan, mert a nap- elemmel termelt áram drágább, hanem azért is, mert duplán kell kiépíteni egy csomó dolgot. A durva veszteség valamelyest csökkenthető, ha a nyáron termelt többlet- áramot be lehet táplálni a hálózatba. Lehet, hogy meg is teszik, de ezt nem tartom valószínűnek — főpolgárunk egy ilyen büszkélkedési alkalmat aligha hagyott volna ki.

Fővárosunkban a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a valószínűleg "zöld" pályázatokból támogatott napelemes szerkentyűk. Egy példányt pl. a körvasút mellé telepítették pár éve, hogy ilyen "zöld" árammal kenjenek ott a sínen valamit (anno elmondták, de elfe- lejtettem). Egy egész sor ilyen szerkentyűt telepítettek, és hát ezeknél aztán tényleg baromi drága lett volna a hálózatba táplálás. Mostanra persze már nincs is, lévén a napelemet kilopták belőle.

Ez utóbbi tény persze honi gazdaságunkban lényegtelen. A beruházásra volt pénz, a fenntartásra nincs. De nem is kell: a beruházásból megcsináljuk a magunk hasznát, aztán mehet az egész a kukába. Megépítjük a 15–40 centi magas kilátóteraszokat, oszt meg- vannak. Az öt évig kötelezően fenntartandó ökoparkot eleve úgy tervezzük, hogy azt öt év és egy nap múlva el fogjuk bontani stb. Ez a dolgok rendje. (Szomszédaink, akiknél más a rend, úgy húznak el mellettünk, mint a vadlibák, de a mi szempontjaink nem az ő szempontjaik.)

  1. Az ellenzéki előválasztás azt legalább tényleg tisztázta, hogy Tóth Csaba nem "nyerő ember", hanem az a fickó, akit szinte egy emberként utál Zugló lakossága — és ez szépen átszüremlett legújabb kreatúrájára, Horváth Csaba polgármesterre is.

Velük már csak együtt mutatkozni is blama. Utána kínos magyarázkodásokba bonyolódik az ember, és még úgy is nagyon ciki. Hozzájuk dörgölőzni óriási politikai öngól.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5216763354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása