A mi Józsefvárosunk

Baross utcai fák III. [175.]

2021. november 20. - Amijo

Olyan másfél éve, tavaly augusztusban esett itt nálunk (is) szó a Baross utca legvégén, az Orczy tér és a Lujza utca között húzódó szervizút mentén álldogáló kis fasorról, melyet akkoriban ki akartak vágni a gázvezetékek cseréje miatt. A lakossági és civil felhördülés hatására aztán a nagyjából olyan 20-22 éve ültetett kőrisfák mégis megmaradhattak.

baross_fa3.jpg

Illetve nem egészen, mert az azóta eltelt másfél évben két fa is elpusztult; most azonban mindkettőt pótolták a FŐKERT munkatársai. Kisebb-nagyobb nehézségek árán.

A nehézségeket az okozta, hogy 2020-ban lezajlott egy közműrekonstrukció a Baross utcában, ahol sokan harcoltak a fákért, végül a tervekre az került, hogy a vezetékek nem a zöldfelület, hanem a sínek alatt futnak majd a Lujza utca és Orczy tér közti részen. A terveket viszont nem tartották be a munkát végzők, így mégis a fák alatt mennek a vezetékek, emiatt hosszas egyeztetést igényelt a fák pótlása. (via Józsefváros újság)

A fapótlós-jóhír mellett engem ezért érdekelne az az apróság, hogy ha volt egy fákat elkerülő terv, akkor hogy a szent szarba vihették az ezer éve nem használt sínek helyett mégiscsak a fák alatt a gázvezetékeket?!

Van erre valami válasz?

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr116760724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztörperc 2021.11.24. 02:04:04

Hát úgy, hogy megtehették. Kis hazánkban, ahol minden haver építőipari vállalkozásból, a költségvetésen akar meggazdagodni, akkor is kifizetik. Amikor a Margit hidat úgy újították fel, hogy a pesti oldalon kétoldalra tervezett villamosmegálló helyett középre építettek egyet, azt is kifizették. Voltak utána gondok a forgalom szervezésével rendesen, de azok már nem az építők gondjai voltak.

A világ boldogabb országaiban ilyenkor összevetik a terveket a produktummal, és azt mondják, hogy egyrészt amíg a tervezett állapot el nem készül, nem fizetünk — másrészt addig fizetheti az idővel növekvő kötbért a kivitelező; egyebek közt erre való a kötelezően előírt bankgarancia.
süti beállítások módosítása