A mi Józsefvárosunk

Vissza a pénzt! 2. [171.]

2021. november 06. - Amijo

Pikó Andrásék első körben megnyerték a menzapert
a Közbeszerzési Döntőbizottsággal szemben. (Magyar Narancs

Még június közepén a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében megsemmisítette a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságának korábbi rendelkezéseit. Most a Fővárosi Bíróság tette ugyanezt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntésével: kimondták, hogy nem volt megalapozott a józsefvárosi önkormányzat megbírságolása, a vélt jogsértés miatt kiszabott bírságot megsemmisítették, a KDB-t új eljárásra kötelezték.

kozetkeztetes4.jpg

Ha valaki esetleg nem emlékezne: még 2020 májusában az új, ellenzéki önkormányzati vezetés kirúgta az éves szinten mintegy 700 millióért – rossz minőségben, sok panasszal – dolgozó Klassz Menza Kft. közétkeztetési céget, és új közbeszerzési eljárást írtak ki a kerületi óvodák, iskolák közétkeztetésére. Hab volt a tortán, hogy a minőségi problémák mellett a Fidesz hozta cég visszaélve a járványhelyzettel, bezsarolta az önkormányzatot, és nagymértékű áremelést jelentett be.

A tetőtől-talpig pártatlan Közbeszerzési Döntőbizottság azonnal ugrott, és villámgyorsan megsemmisítette a kerület határozatát, egyúttal 50 millió forint pénzbüntetést szabott ki. Na, ezt a döntést támadta meg a kerület, amiben korábban és most is ítélet született.

Itt tart jelenleg a közétkeztetés körül kavart végtelenített történet. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy az önkormányzat mikor kapja vissza a jogtalanul elvett pénzt.

Remélhetőleg ugyanolyan gyorsan, mint ahogy elvitték...

*

Olykor már a döntés előtt megvan a KDB véleménye. A Közbeszerzési Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) elnökét a Közbeszerzési Tanács tagjai választják meg. (…) Papíron nincsenek többségben a kormányhoz hű tagok, a gyakorlatban mégis a Fidesz-kabinet akarata érvényesül. S ha véletlenül nem lenne meg a döntéshez szüksé- ges kétharmados többség a kormányzati akarat érvényesítéséhez, akkor egyszerűen blokkolják a döntéshozatalt mindaddig, amíg számukra kedvező jelölt nem bukkan fel a színen. Mindezek fényében aligha beszélhetünk független testületről – magyarázza Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közpénzügyi programjainak veze- tője. (via Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4116748200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása