A mi Józsefvárosunk

Türk nyelvű népek testvérisége [135.]

2021. július 20. - Amijo

Emlékerdőt állítottak a gödöllői egyetemen Erdoğan hőseinek,
a török puccskísérlet elfojtásának 5. évfordulójára. (Telex

A képen az az emlékerdő látható, amelyet Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen ültettek az öt évvel ezelőtti török puccskísérlet idején Erdogan védelmében elesett hősök tiszteletére.

emlekerdo.jpg

Hatalmas megütközést keltett, amikor az ELTE díszdoktorává avatták a hazánkba látogató Mohammad Reza Pahlavi iráni sahot. Akkora megdöbbenést, hogy fél évszázad múltán is emlékszem rá. No de hát akkor diktatúra volt, és mind tisztában voltunk azzal, hogy az egyetemre "leszóltak odaföntről". Nem is az intézmény eljárása lepett meg, hanem annak érzése, hogy azt hittük, nálunk ez azért nem szokás. A türk nyelvű... helyesbítek, szocialista tábor más országaiban igen, de hát mi azért mégiscsak kultúrnemzet vagyunk...

Nem gondolom, hogy az emlékerdő ügyében bárki "leszólt" volna. Hivatalosan ezt már nem is lehet, elvégre a nagy trükkök egyikeként 2021. február 1-től magánalapítvánnyá kiszervezett egyetemet öttagú kuratórium irányítja úgy, hogy annak munkájába senki- nek, de kiváltképp a kormánynak semmi beleszólása (mi csak a pénzt adjuk nekik). Nem is volt ott az átadón a kormánytól senki. Ez a szervilizmus afféle magánkezdemény. Soroljuk fel a kuratórium tagjait:

  • Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (elnök),
  • Nagy István agrárminiszter,
  • Horn Péter rector emeritus, az MTA rendes tagja,
  • Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja,
  • Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Reménykedjünk, hogy a teljesítményüket a Guiness elfogadja a talpnyalás világrekordjának.

Ha pedig ezzel a sajátos és újszerű kezdeményezéssel sikerül divatot teremteni, a debreceni egyetemen ültethetnének például a törökországi örmények kiirtása közben (pl. a Musza Dag ostrománál) elesett török hősöknek; a sor tetszés szerint folytatható.

Fügedi Ubul

P.s.: Kifarolás. Rektori írásbeli figyelmeztetést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) három vezetője, akik részt vettek a 2016-os törökországi puccskísérlet erdoğanista áldozatainak állított emlékerdő avatásán Gödöllőn. (via Telex)

(Megj.: Az egyetem először azt állította, hogy „a csemetekert átadása nem egyetemi rendezvény volt, annak szervezője a Török Köztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériumának Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége volt, a MATE csak a helyszínt biztosítja az ültetvénynek, az egyetem részéről egy vezető sem vett részt a programon”.)

*

2016. július 15-én éjjel Recep Tayyip Erdoğan elnök és rendszere ellen hajtottak végre puccskísérletet Törökországban. A harcokban több százan meghaltak, ezerötszázan megsebesültek. A puccskísérlet ürügy volt arra, hogy Erdoğan leszámoljon az országon belüli vélt és valós ellenségeivel: összesen legalább 150 ezer embert függesztettek fel állásából vagy bocsátottak el, 70 ezret pedig őrizetbe vettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1216634026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása