A mi Józsefvárosunk

Tanuljatok meg sakkozni, pupákok! [126.]

2021. június 21. - Amijo

Pár megjegyzés a de facto melegellenes törvényhez. 

Szóval nálam jobban talán senki sem gyűlöli azt a tényt, hogy a Jobbik benne van az ellenzéki együttműködésben. A Jobbik szinte minden kérdésben a szöges ellentétét képviseli mindannak, amit én a világról gondolok. És kevesebben utálják nálam jobban azt a 2011-es választási törvényt, amely ezt a helyzetet kikényszerítette. Gondoltam, hogy ezt egy külön cikkben is megírom, de azután legyintettem.

sakk_1.jpg

Most azonban nem erről akarok írni, hanem a sakkról. Arról van ugyanis szó, hogy ezt a lépést – a pedofilellenes törvénytervezet melegellenes „eltérítését” – egy, a közepesnél egy hajszállal jobb sakkjátékos előre látta volna.

Most a Fideszben iszonyatos nagy sakkjátékosnak képzelik magukat (a Netflix széria, a „Vezércsel” szereplőit alapul véve páran a Fideszben minimum Vaszilij Borgovnak képzelik magukat – pedig legfeljebb Cullen szintjét képviselik [őt veri meg Harry Beltik a sorozat második részében]).

Pedig aki kicsit is konyít a sakkhoz, és aki ismeri a Fidesz múltját, a magyar politikai viszonyokat, annak számára ez egy több mint valószínű húzásként kellett volna, hogy megjelenjen, rögtön abban a pillanatban, hogy a Fidesz belengette a pedofilellenes törvényt. Annyira kiszámítható volt – hogy mondom, egy közepesnél egy parányival jobb sakkjátékos ásított volna, amikor előjöttek a pedofilellenes törvény ötletével, és rögtön nekiállt volna tervezni a válaszlépéseket, a melegellenes kiegészítésekkel ellátott tör- vényre, amelybe ráadásul az utolsó pillanatban rakják be a melegellenes kiegészítéseket; (mikor máskor? Majd egy hónappal korábban, mi, hogy az ellenzék jól fel tudjon készülni a válaszlépésekkel).

Mondom: az egész annyira végtelenül kiszámítható, sőt, unalmas volt. Ha az ellenzéki együttműködés meg tudja oldani ezt a problémát, akkor megérdemli, hogy kormányt alakítson.

Sőt, gondoltam, nem árt, ha szólok: a Fidesz egyik fő csapásiránya mostantól arra fog irányulni, hogy a Jobbikot leválasszák az ellenzéki együttműködésről, mivel ez az egyetlen formáció, amely veszélyt jelenthet rá. Sőt, talán arra is érdemes felkészülni, hogy ha az ellenzéki együttműködésnek sikerülne legyőznie a Fideszt, akkor a Fidesz ellenzékből

  1. pénzzel, a hatalom (pozíciók) ígéretével, zsarolással megpróbálja majd átvinni a Jobbikos képviselők egy részét magához,
  2. az általa kiépített gazdasági és kulturális hátországgal, valamint országos médiahálózattal ott fogja blokkolni az új hatalom működését, ahol csak tudja.

Tanulság: tanuljatok meg sakkozni, pupákok!

Marosán Bence Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4316600860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztörperc 2021.06.21. 22:34:37

Induljunk ki abból, hogy a jobbikosok nem hülyék. Ez sokkal reálisabb, mint az a koncepció, hogy utáljuk őket, tehát hülyék. Tehát semmiképp se ugranak ki a választás előtt az Összefogásból, mert akkor 3-nál több egyéni mandátumuk nemigen lesz, a Fidesz pedig az újabb 2/3 birtokában le se szarja őket. Ahhoz, hogy tényezők legyenek, bent kell maradniuk, és a baloldali szavazatokkal minél több képviselőt kell bejuttatniuk.

Ezután feltéve (de el nem fogadva), hogy az Összefogás a választáson több mandátumot kap, mint Magyarbasi:

1. A Fidesz egy pillanatig sem lesz ellenzékben. Az új kormány megalakulásáig ügyvezető kormány viszi az ügyeket, és annak feje az addigi kormányfő.

2. Magyarbasinak nincs szüksége arra, hogy maga mellé állítsa a Jobbikot — sőt, igénye sincs rá. Ha így tesz, a Jobbik, az Összefogás (egyik) zászlóshajója hiteltelenné válik, a választók ujjal mutogatnak rá, amiért becsapta szövetségeseit, és soha többé nem kerül a parlamentbe. Vezetői nagyobb stigmát viselnek életük végéig, mint Gyurcsány Ferenc. Köszönik, de nem olyan hülyék, hogy egy ilyenbe belemenjenek. (Ráadásul — éppen, mert tudnák, hogy ezzel a négy évvel politikai pályájuknak vége — egészségtelenül nagy árat kérnének a leválásért.)

Magyarbasinak nem a pártra van szüksége, hanem elegendő képviselő egyenként átállítására. Ebben az esetben a párt arcvesztés nélkül maradhat az ún. ellenzék tagja, kizárhatja soraiból az "árulókat", és szentül megfogadhatja, hogy soha többé nem indít kétes alakokat. Magyarbasi pedig simán kormányt alakít az átállókkal (akik fél évig egyéni képvisellők lesznek, majd átülnek a Fidesz frakciójába).

3. Magyarbasinak nem kell se pozíciókat ígérgetnie, se zsarolnia ahhoz, hogy elegen átmenjenek hozzá. A Jobbik nyilas szellemiségű magjából azok, akik nem léptek át a Mi Hazánkba, erősen felülreprezentáltak a jelöltek s így a majdani képviselők között. Nekik hányingerük van pártjuk "néppárti fordulatától", és eleve kizárólag azért vesznek részt az általuk "moslékkoalíciónak" nevezett Összefogásban, hogy az ott szerzett mandátumaikat felajánlhassák Magyarbasinak.

4. Nincs remény; ez a hajó elment.
süti beállítások módosítása