A mi Józsefvárosunk

Érdemes lett volna megpróbálni [91.]

2021. március 01. - Amijo

Drágább a Pfizernél, ezért rendeltünk a lehetségesnél kevesebb
Moderna-vakcinát a kormány szerint. (via Telex

Van nekünk egy (külügy- és) külgazdasági minisztériumunk. Amely — mint tudjuk — üzletkötők helyett portyázókat és fürkészeket foglalkoztat. A miniszter tájékoztatta a Moderna céget, hogy nem vesszük meg a vakcinájukból az Unió által számunkra lekötött teljes mennyiséget. Az ő készítményük ugyanis drágább, mint a Pfizeré, és kedvezőtle- nebb feltételekkel szállítják.

vakcina3.jpg

Szerintem ez durva mulasztás. Meg kellett volna próbálni rávenni őket némi árucserére. A vakcináért adhattunk volna lélegeztető (vagy pláne horkolásgátló, alvássegítő) gépe- ket, akár komoly árengedménnyel (azok bezzeg nem voltak drágák; alig négyszeresen árazták túl őket). Akkor egy vasunkba se került volna ez a vakcina, érdemes lett volna megpróbálni.

Lehet persze, hogy volt ennek a döntésnek racionális oka — egy ilyet tudok elképzelni. Ha odaadnánk a tök fölöslegesen megvett gépeket az életmentő vakcináért, akkor vissza kéne vonni az EU-hoz benyújtott kérelmünket, hogy adjanak pénzt ezek raktározására.

Fügedi Ubul

P.s.: Korábban Orbán Viktor többször beszélt arról, hogy az oltóanyagok ára nem lehet akadálya a beszerzéseknek. „Az idő fontosabb, mint a vakcina éppen aktuális ára, és sok időt vesztettünk azzal, hogy olcsóbbá akartuk tenni a tárgyalások révén a vakcinákat.”

*

(...) Remélem, világos. Egyrészt aljas hazugság, hogy nem rendelték meg a teljes mennyiséget a Modernából. Másrészt tényleg nem rendelték meg, mert túl drága. Harmadrészt nem az a probléma, hogy drága, hanem hogy nem szállítják elég hamar. Emellett bizonyára azt is értik, hogy a Moderna drága, a kétszer annyiba kerülő kínai vakcina nem. Baj, hogy a  Moderna késik, de nem baj, hogy a Szputnyik késik. Baj, hogy az Európai Bizottság figyelembe vette az árat, de nem baj, sőt helyes, ha erre a magyar kormány hivatkozik. (via Lendvai Ildikó)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1316446800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása