A mi Józsefvárosunk

"Olcsó" és ügyes [13.]

2020. június 28. - Amijo

Nyilvánosságra hozta a Fővárosi Önkormányzat azokat a szerződéseket, amelyekből megtudhatjuk, mire (főleg tesztekre és maszkokra) költöttek el kb. 800 millió forintot a koronavírus ellen. Ennek alapján a Hír TV azzal vádolta meg az önkormányzatot, hogy túlárazott eszközöket és szolgáltatásokat vett egykor szocialista hátterű társaságoktól. Karácsony erre azzal válaszolt, hogy a járvány idején nehéz volt olyan gazdasági szereplőket találni, akik nem irreálisan drágán szállítottak.

koronavirus_wizzair.jpg

Az operatív törzs, azaz a kormány viszont egészségügyi üzletkötők helyett "fürkészeket és portyázókat" küldött ki a világ minden részére. Azért, hogy beszerezzék a 8000 lélegeztető gépet, amelyek helyett nem kis részben alvássegítő gépezeteket vásároltak (elvégre se a fürkész, se a portyázó nem tudja, mi a kettő között a különbség, és ez nem is meglepő).

Vettek tehát 300 milliárdért (a Budapesten kifogásolt összeg csaknem négyszázszorosá- ért) összesen 16 ezer darabot — amelyek közül egyet se kellett használni; a kórházakban elég gép volt (a csúcs az volt, amikor 80 koronavírusos beteget kellett lélegeztetni).

Április közepéig vettek Kínából jóval több mint hatmillió maszkot és hárommillió gumi- kesztyűt. Ezek közül sok annyira alkalmatlan volt, hogy az operatív törzs el is rendelte megsemmisítésüket. Aztán folytatták: Izgalmas számháború a kormány, Szijjártó és az operatív törzs közt maszkokról, kesztyűkről és repülőkről.

Mindezek eredményeként:

  1. A kormány által vásárolt maszkokból és kesztyűkből (nem tudjuk, összesen hány darabból) valamennyit kiszállítottak (késve, de most nem erről van szó) a kórházakba, és ott használták is őket. A többi nagy raktárakban áll; a lakosságot az önkormányzatok látták el.
  2. A kormány nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen eszközből hányat vásárolt és mennyiért.
  3. A Hír TV a kormány beszerzésein semmi rugódzni valót nem talált.

Fügedi Ubul

P.s.: Ez meg ahonnan a címet vettem: Lord – Olcsó és ügyes (1993)

***

Müller Cecília a kórházakkal fizettetné ki a „felesleges” teszteket. A tisztifőorvos arra figyelmeztette a kórházakat, hogy ha egy kórházból sok minta érkezik, akkor vizsgálatot rendelnek el. (24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3415972496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása