A mi Józsefvárosunk

Két márványtábla [76.]

Múltidéző a Koszorú utcából

2021. január 12. - Amijo

Pár napja olvastam a 24.hu-n (meg a szomszéd blogján, de ez most nem lényeges), hogy nagyon úgy néz ki, hogy annyi más épület után a legendás erzsébetvárosi Wichmann-kocsma is megy a levesbe. Le akarják bontani, és a helyére egy ötemeletes szállodát – mi mást – építenének NER-közeliek – mi mások – a Kazinczy utcában. Érdeklődve olvastam a roppant ismerős — lásd. pl. Heinrich-udvar, csak hogy ne kelljen túl messze visszamenni az időben — történetet, amikor szemem „belebotlott” Vincze Miklós másik, Évszázados gyár márványtábláit őrzi egy pusztuló józsefvárosi ház fala című írásába. (Feltétlenül tessék elolvasni, mert érdekes, és mert érdemes...)

koszoru19-2.jpg

Gyorsan lelövöm a poént, a Koszorú utca 19-21. sz. alatti, valóban igencsak romos, 1890 körül épült kétemeletes házról van szó a cikkben. Így kezdődik: A megkopott homlokzat két márványtáblája akár a város szívében egykor működött apró művészeti gyárak síremléke is lehetne. Ma ugyanis már nem sok minden emlékeztet a régen itt megbújó üzemekre.

koszoru19-1.jpg

Az egyik tábla a kapu jobb oldalán. A kapu felett pedig Kohn Frigyes díszes monogramja.

Két márványtábla? Utoljára pár éve, még 2016 tavaszán jártam a környéken fényképezve az utca házait, kapuit, de semmilyen márványtáblára nem emlékezzem ezen az épületen. Így aztán előkerestem az akkor készült képeket — és a cikk „útmutatása” szerint — tüze- tesebben is megvizsgáltam azokat. És igen, ott voltak/vannak az alig észrevehető táblák. Ezekről írja a szerző:

Koszorú utcán sétálva (…) a felújításra vágyó 19-21. számú lakóház kapuja mellett találkozhatunk egy-egy rejtélyes márványtáblával, rajta azonos felirattal: MÁRVÁNY / KOCH FRIGYES / IPAR

… a kilencvenes évek hajnalán még komfort nélküli lakást is rejtő épületet elkerülték a környék számos értékes építészeti csodáját megmentő, sokszor jól sikerült felújítások, de egyszer re- mélhetőleg a ház – Józsefváros számos másik épületéhez hasonlóan – újra olyan szép lesz, mint a századfordulón – zárja írását Vincze Miklós.

koszoru19-3.jpg

Mit lehet ehhez még hozzátenni? A ház homlokzata most is ugyanolyan lepusztult, amint öt éve volt. De egyszer talán — még belátható időn belül — a T. Szerző reménykedő sorai is beteljesülnek…

További optimista, szép estét mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8816386408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása