A mi Józsefvárosunk

Jó úton halad [71.]

Adventi csoda

2020. december 27. - Amijo

Mint látható, igazi csoda történt
a miniszterelnök szerény hajlékában. (via 444.hu

A boldoggá avatás (beatificatio) fontos egyházjogi aktus a római katolikus egyházban: ünnepélyes kinyilvánítása annak, hogy a jelöltet Isten felvette a boldogok seregébe, és ő „Isten színe látására jutott”. A boldogokat és szenteket csak a római katolikus és az ortodox egyház ismeri (el). A protestantizmus elveti a szentek tiszteletét, mivel az egész katolikus szentség-teológiát bibliátlannak, a Szentírás tanítását kiforgatónak és végső soron meghamisítónak tartja.

orban_karacsony.jpg

A boldogok tiszteletét — a szentekétől eltérően — az egyház csak egy-egy régióban, illetve közösségben (például szerzetesrendben, pártban) engedélyezi. Az egyetemesen elismert szenteket és helyi tiszteletnek örvendő boldogokat először III. Sándor pápa (1159–1181) különböztette meg.

Az eljárás jelenlegi rendjét két szentszéki dokumentum, a „Divinus Perfectionis Magister” kezdetű apostoli rendelkezés (1983) és a „Sanctorum Mater” kezdetű instrukció (2007) szabályozza. Ezek foglalják össze a II. Orbán pápa (1088–1099) pontifikátusa óta szaporodó formai kritériumokat.

Az eljárást bármely természetes vagy jogi személy kezdeményezheti az illetékes főpásztornál. A püspök összegyűjti a jelölt életútjára vonatkozó alapvető információkat. Magyarbasiról például számosan állítják már ma is, hogy "ő maga a jel" — ilyesmit előtte csak Jézus Krisztusról (meg Tier nan Gorduinról, de az nem tartozik ide) volt szokás mondani. Mártíroknál nem kell csodás eseményt bizonyítani, hitvallóknál viszont a boldoggá avatáshoz kell egy. Itt jutottunk el a lényeghez: milliók tanúsíthatják, hogy amikor miniszterelnökünk legutóbb meggyújtotta az adventi gyertyát, menet közben, spontán materializálódott rajta egy nyakkendő.

Logikus lenne, ha ezután a csodatétel után az ilyesmiben nem hívő reformátusoktól átjelentkezne a katolikus egyházba, és utána már csak egy feltételnek kell megfelelnie.

Az eljárás ugyanis akkor kezdeményezhető, ha a jelölt („Isten szolgája”) már legalább öt éve halott. De örömhír, hogy fontos lépéssel kerültünk közelebb a boldog jövőhöz.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6216359434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása