A mi Józsefvárosunk

A gumibot rosszabbik vége [42.]

2020. szeptember 26. - Amijo

A lengyel kormány sem tekinti legitim elnöknek Lukasenkát (via 444.hu)

Lehet, hogy még hosszan kell várni Lukasenka bukására. Az autoriter rezsimek néha hosszú ideig húzzák, és teljesen váratlanul, többnyire első pillantásra valami apróságnak tűnő dologtól omlanak össze. ("Utolsó csepp a pohárban"-szindróma). Autoriter rezsi- mekkel a becsületes demokráciák egyet tehetnek: elszigetelik, illegitimnek tekintik őket.

orban_lukasenka2.jpg

A demokrácia történetében örömünnepnek kellene, hogy számítson minden egyes olyan alkalom, amikor egy autokrácia összeomlik. Kedves Autokráciákat Kedvelő Honfitársaim- nak pedig csak egy valamit tudok üzenni: vélhetően csak addig fogtok szeretni egy autoriter rezsimet távol és közel, amíg Ti Magatok nem kerültök a gumibot rosszabbik végére.

Márpedig ha valamit, egy dolgot kristálytisztán mutat az autoriter rezsimek története kedves Autokráciákat Kedvelő Honfitársaim: bármennyire is a sci-fi, a fantasy vagy az abszurd műfajba tartozónak érzitek, hogy Ti Magatok egyszer a gumibot rosszabbik végére kerültök, az autokráciában ettől a sorstól nincs biztonságban senki. *SENKI*.

Még Ti sem.

Marosán Bence Péter

P.s.: Több száz nő vonult fel Minszkben, pedig tudták, hogy rabszállító autók várnak rájuk - képek. Nők a diktatúra ellen. Holnap százezer fős gigarendezvényre készülnek, a női tüntetés ennek a felvezetése volt.

***

Augusztus elején Fehéroroszországban lezajlott az elnökválasztás, és természetesen Lukasenka ismét győzött. Az ellenzéki Szvetlana Tyihanovszkaja meg 9-10 százalékot kapott. Legalábbis hivatalosan. Ezzel szemben független elemzők állítása szerint Tyihanovszkaja győzött 71 százalékkal, Lukasenka pedig 10 százalékot ért el. Az eredmény kihirdetése után tüntetések kezdődtek Minszkben, majd több mint 20 városra átterjedtek Fehéroroszország-szerte. Orbán Viktor egyébként még júniusban látogatott el Minszkbe, hogy ezzel az emberrel parádézzon. Akkor a magyar-fehérorosz kapcsolatokról így fogalmazott, “a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”. És ahogy elnézem, napról napra közelebb kerülünk egymáshoz. Magyarország másfél év múlva választ.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6416216808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása