A mi Józsefvárosunk

985. A kormány válságmegold

2020. április 08. - Amijo

Még szombaton Gulyás Gergely tartott kormányinfót, ahol — többek közt — elmondta, hogy szerinte "a kormány magán kezdte a járvány miatt szükséges takarékosságot". Majd vasárnap este, ha már épp arra járt — a gépjárműadó elvonása után — a min. elnök is bejelentette, hogy hétfőtől ingyenes a parkolás az egész országban. Halleluja! Hogy ezzel aztán mit takarékoskodott magán a kormány, nem világos. De hogy tovább szűkítette az önkormányzatok mozgásterét, az tuti; a hétvégén bejelentett megszorító csomag pl. 185 millió forintot vesz el a kerülettől. Nagyon viccesek tetszenek lenni.. Ja, nem.

jozsefvaros_segitseg.jpg

Milyen segítséget nyújt az önkormányzat a jelenlegi válságban? Az önkormányzat honlapján összegyűjtötték a legfontosabb segítségeket, és az igénybevételi lehetőségeket.

A kormány úgy ad, hogy mások pénzét veszi el vagy engedi el. A gépjárműadó elvétele és a parkolás ingyenessége a kerületemben már most a sokszorosát viszi el annak a 100 millió forintnak, amelyet Józsefvárosban az 1,7 milliárdos, a működésünk biztonsága érdekében meghozott zárolás mellett ki tudtunk gazdálkodni a segítő programjainkra. Az elengedett pénzek fontosak, de ettől nem lesz megélhetése sok százezer embernek az ország legszegényebb vidékein, így Józsefvárosban sem. Ők nem kapnak segítséget a kormánytól, bennünket viszont megfosztanak attól a pénztől, amivel segíthetnénk – írja minderről Pikó András az fb-oldalán.

Majd így folytatja:

A Józsefvárosi Önkormányzat mindent meg kíván tenni, hogy a járvány miatt nehéz hely- zetbe került emberek, illetve családok megélhetését segítse. A már bejelentett rendkívüli települési támogatás bevezetése mellett ezért újabb intézkedéseket dolgoztunk ki: a ke- rület fizetési halasztást ad bérlőinek. Azaz, önkormányzati lakást vagy helyiséget bérlők április 1. és június 30. között kérhetik a bérletidíj-fizetésük elhalasztását, és majd csak augusztustól kell fél éven át törleszteniük.

Ha már válságmegoldásról van szó.

P.s.: Az önkormányzatok szuttyogtatása témaköréhez pedig ezeket érdemes még elolvasni:

***

A kerületben jelenleg 139 fő van hatósági házi karanténban, közülük 12 személy ténylegesen fertőzött, 24 olyan illető, akik koronavírussal fertőzött személlyel kerültek korábban kapcsolatba és további 103 fő pedig külföldről tért haza, ezért került karanténba. Eddig lejárt a karanténja összesen 55 főnek, az önkormányzat általi gondoskodás lehetőségével 17 fő élt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7415599210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása