A mi Józsefvárosunk

971. Megvilágosodottak

2020. február 26. - Amijo

A múlt hét közepén két budapesti MSZP-s politikus – Kiss László (III. kerület) és Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) – váratlanul átlépett a DK-ba. A két polgármester szocialistaként kapott lehetőséget arra, hogy októberben közös jelöltként megméresse magát.

karacsony_koszonjuk1.jpg

Fotó: Bődey János / Index)

Gondolom, nem mondok újat azzal senkinek, hogy az, hogy melyik ellenzéki párt hol és kit indíthat csak hosszú, hónapokig tartó és vitáktól egyáltalán nem mentes tárgyalások után alakult ki. Az egyeztetések során az MSZP sok mindenről lemondott azért (lásd pl. Erzsébetváros, Újbuda), hogy a két kerületben szoci jelölt indulhasson a polgármesteri címért.

A két jelölt – a szocialista párt nem kevés munkája, politikai és anyagi áldozata után –  közös jelöltként, de nyilvánvalóan MSZP-s színekben indulva győzött is. Aztán alig négy hónap múlva hirtelen megvilágosodtak, és átléptek a DK-ba. (Megj.: A két kerületvezető azzal indokolta döntését, hogy a DK európai politikai programja az, ami számukra biztos hátteret ad ahhoz, hogy a saját programjukat megvalósítsák. Jelentsen ez bármit.)

Amivel nem is lenne semmi gond – a Fidesz is eljutott a liberalizmustól a konzervatív jobboldalig – ha mindezt korábban, még a választás előtt teszik meg, és a DK színeiben (és helyén) indulnak a polgármesteri címért az össznépi megmérettetésen. Csak akkor koránt sem biztos, hogy megválasztották volna őket ebben a két kerületben.

És még valami, tényleg csak úgy a legvégére: az összefogás neve alatt tán’ nem egymást kellene kifosztani, hanem új szavazókat kell, kellene megszólítani. És nem ártana – legalább minimális mértékben – megmaradni valamiféle erkölcsi szint fölött, melynek része pl. nem zsarolni a főpolgármestert. Nem túl bonyolult szerintem.

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM) – Józsefváros, Magdolna negyed

***

Horn Gyula egykori mondása jutott az eszembe erről (közte és a mai vezetők között az a különbség, hogy ő még tudott győzni). “Lehajtott fejjel nem lehet messzire nézni” – ezt mondta Gyula bácsi egykor nagyon bölcsen. Szobra van ma a 13kerben. Ha valaki elfelejtette volna, politikus volt. Mellőle nem állt volna át senki sehová. (Rab László 2020. 02. 23, varosikurir.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7815492830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.02.27. 19:35:08

Horn Gyuszi pufajkás volt. Ez azért ront néhány fokot a bölcsességén.

Gleccsertetű 2020.02.27. 19:59:41

Viszont kitűnően tudott lehajtott fejjel célozni

morph on deer 2020.02.27. 21:59:04

“Mellőle nem állt volna át senki sehová.“

Mit olyan nehéz megérteni ebben a történetben? Ez titok nyitja, hogy úgy mondjam a kulcsmondat.
Mivel átálltak, akkor nyilván nem volt ki mellett kitartani, nem?

Scott Tenorman Must Die 2020.02.29. 18:06:17

@morph on deer: igazad is van, nektek az árulás az bőven "belefér" kategória
süti beállítások módosítása