A mi Józsefvárosunk

960. Egyébként is üldözendő

2020. január 24. - Amijo

Legalább tíz évig nem lesz látogatható természettudományi közgyűjteménye Magyarországnak. A kormány titokban döntötte el, még az idén elköltöztetik a Természettudományi Múzeumot. (Index

Mert a "Ludovika" név jól hangzik. Kell a hely a közszolgálat nevét megcsúfoló egyetemnek. Ezért "át kell alakítani" — a gyakorlatban le kell rombolni és újra kell építeni Magyarország egyetlen, eleve természettudományi múzeumnak tervezett és épített épületegyüttesét. Ez éppen a speciális tervezés miatt egyetemi oktatásra közvetlenül alkalmatlan — talán a főfalak maradhatnak meg még egy-kettő.

termeszettudomanyi.jpg

Ugyanezért meg kellett csonkítani az Orczy-parkot. Ahogy a bürokrácia terjeszkedését elnézem, utána a Füvészkert következhet, aztán meg alighanem a Klinikák — úgyis túl sok nyugdíjat kell fizetni a magyaroknak, akik nem átallanak egyre tovább élni.

A természettudomány egyébként is üldözendő. Azok, akik nem csak testnevelést és erkölcstant (meg némi szittyisztikát) tanulnak a középiskolában, még ki találhatnák röhögni a kormány spirituális elvonulási központját Dobogókőn (Matolcsyné Vajda Zita főigazgatóval "egyetemben"). Netán a hagyományos kínai orvoslás állami oktatását és a másodosztályú focisták kormányának egyéb menőzéseit.

Mivel nem volt még olyan beruházása ennek a kormánynak, amely határidőre a tervezett kondíciókkal megépült volna, ez a bizonyos "tíz év" afféle eufémisztikus minimum. (Hm, ez névnek se rossz. Szinte hallom lelki füleimmel, ahogy kormányfőnk bejelenti a Szent Eufémia Természettudományi Múzeum megnyitását — és örvendezik azon, hogy annak koncepciójából sikerült kigyomlálni a kommunistáktól örökölt átkos darwinizmust). Min- denesetre ha még az én életemben megépül az új múzeum (ami nagyon bizonytalannak látszik), elutazom Debrecenbe, hogy megnézzem. Kezdődött ez a lerombolós dolog a Közlöködési Múzeummal; olyan kiállításunk sincs már mióta.

Az egyetlen "jó" hír, hogy a leendő múzeumnak való telket már kinézték Debrecenben — jóformán csak meg kell venni. Végül is fideszes önkormányzatot ennél közvetlenebbül pénzelni már művészet lenne.

Tippelhettek itt alant: melyik múzeum lesz a következő?

Fügedi Ubul

***

Tragikusan rossz döntésnek tartja Karácsony Gergely a Temészettudományi Múzeum elköltöztetését Debrecenbe, ami szerinte irtózatosan sok pénzbe kerül, és az egész gyűj- temény átköltöztetése valószínűleg nem is lehetséges. A főpolgármester a Népszavának azt nyilatkozta, hogy bízik abban, hogy a döntés még visszafordítható, és a gyűjtemény Budapesten maradhat, ezért már csütörtökön tárgyalásokat kezdeményeznek a kormány képviselőivel, hogy más budapesti helyszínt találjanak a múzeumnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4915423854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása