A mi Józsefvárosunk

936. Árnyalatnyi különbség

2019. november 10. - Amijo

Az előző poszt óta kiderült, hogy a Vuk után a Leonardo utcában meg a Vizipók került fel az egyik panelház falára. Szép nagy lett ez is. Isten ments, hogy semmivel sem elégedett, örökös fanyalgónak látszódjak, de miért óriásméretű rajzfilmfigurákkal kell megfesteni a házak falát? Ezek ugyan nagyon kedvesek egy képeskönyvben, vagy a vetítővásznon, de traktor méretű figuraként már nem olyan nagyon aranyosak. Meg nem is illenek a kerü- lethez, kivéve persze, ha mesevárossá válunk, ami azért nem nagyon valószínű. Közben meg a szomszédos Erzsébetvárosban ilyen képek születtek, már évekkel korábban:

e_tuzfal1.jpg

Például a Rumbach Sebestyén utcában…

e_tuzfal2.jpg

e_tuzfal3.jpg

… és a Dob utcában, a Klauzál térnél.

Van különbség? Van. Árnyalatnyi.

És persze lehet arra hivatkozni, hogy az eddig idősbarátnak nevezett önkormányzat (nem volt az) ettől most majd hirtelen gyermekbaráttá válik (nem válik). Mert egy kerület nem hatalmas, falra festett rajzfilmfigurák tömkelegétől lesz gyermekbarát.

És még valami: ezek a képek – és a házfalak előkészítése, szigetelése – nem kevés pénzbe kerülnek. Jó lenne tudni, hogy egy-egy elkészült mesekép végül is mennyit kóstál, azaz hány millióba került az önkormányzatnak, nem? De. (És azt most hagyjuk, hogy ha nem panelre, hanem egy lerobbant régi ház falára kerülnek fel ezek a képek, nem javítanak a romos homlokzat látványán. Sőt.)

LaMa

P.s.: A VII. kerületben egy Neopaint nevű csapat az önkormányzattal közösen végezte a Tűzfalrehab-programot. A falfestések témáit a Neopaint találta ki, ezeket egyeztették az önkormányzattal és a házzal. A tervezést is ők csinálták, amit később a főépítész iroda engedélyezett (ha elfogadta). A költségek úgy oszlottak meg, hogy az állványozás, alapozás, festés költségét az önkormányzat állta, a festéket egy szponzoráló cég adta.

***

A „hivatalos” józsefvárosi verzió: Még a „Józsefváros Újjáépül” program keretében kezdődött meg a tűzfalak megújításának támogatása az ú.n. Tűzfalfestési pályázaton. A pályázatban mind a hőszigetelésre, mind a festésre 85%-os önkormányzati támogatás volt kapható, azzal a feltétellel, hogy a festés alkalmával csak meseábrázolásra használ- ható fel a támogatás összege. (A festéseket minden esetben hőszigetelés előzi meg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4115300162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása