A mi Józsefvárosunk

863. Viszlát, Mátyás téri ház

2019. április 04. - Amijo

A Nagykörúton felújított homlokzatú, ámde a homlokzat mögül valószínűleg nyomtalanul eltűnő ház után/közben ejtsünk pár szót – most már biztos, hogy utoljára – a Nagyfuvaros utca és a Mátyás tér sarkán álló házról. Merthogy a sarokházat elkezdték bontani.

matyas18-nagyfuvar28-2019.jpg

Fotó: Mindspace

A valamikor 1870 körül épült, már 2009-ben is nagyon rossz állapotú egyudvaros lakóház a Nagyfuvaros utca (Nagyfuvaros u. 28.) és a Mátyás tér (Mátyár tér 18.) sarkán immáron megszűnik létezni. És bár nem volt a világ csodája – meg azt is tudom, hogy nem kell merő nosztalgiázásból minden lebontott régi ház után krokodilkönnyeket hullatni – azért azt csak megjegyezném, hogy ez a ház több mint száznegyven évig állt itt, és tetszik nem tet- szik, de része volt a Mátyás tér képének, egy tipikus józsefvárosi tér- és utcaképnek. Hát most már nem lesz az. A hírek szerint egy ötemeletes, 17 lakásos társasház épül a helyére.

Pár képet a házról feltettünk az fb-oldalunkra,
az első még 2002-ben készült, az utolsók 2015 nyarán és most…

UPDATE 2019.04.04. 18:06 Ki nem hagyhatom, de per pillanat így zajlik a bontás, gondolom baráti, ámde hozzáértő vállalkozóval... (Fotó: Rauf Sven Tamás)

matyas18-nagyfuvar28-bontas.jpg

P.s.: Ezt azért – csak úgy – még ide biggyeszteném olvasásra a Mércéről: Adjátok vissza a városomat! Részlet:

A másik szomorú példája annak, ahogy az állam és a tőke buldózerei bedarálják városunk kulturális örökségét, a Józsefváros szívébe beékelt, sok esetben szintén történelmi örökségnek számító házak helyén épült Corvin-negyed névre keresztelt, szingapúri hangulatot sugárzó, sunyi hajléktalanriasztó dizájnnal megszórt borzalom.

...

Ami Budapesttel történik, az persze nem egyedülálló. Szinte minden európai főváros hasonló problémákkal küzd, különösen a felkapottabbak. Nem igaz viszont, hogy elkerülhetetlen tényként kell elfogadnunk lakókörnyezetünk kommodi- fikációját*, kulturális hanyatlását, esztelen szigorát, valamint osztály- és rasszalapú tisztogatását.

A cikk ugyan hosszú, de minden olyan valakiknek – ki tudja ma még, hogy kiknek – aján- lanám figyelmébe, akik a polgármesteri indulás gondolatát dédelgetik magukban. Már csak az egész, manapság uralkodó szemlélet miatt is. (Szegényebb lakók kiszorítása, meg- félemlítése, gyengék vegzálása, stb...)

*A kommodifikáció az a folyamat, aminek során a piaci kereskedelem új területeket hódít meg, olyan dolgokat is fogyasztási javakká téve, amelyek azelőtt nem voltak gazdasági jellegűek, pl. kultúra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6014739337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása