A mi Józsefvárosunk

862. Mi így újulunk meg

2019. április 01. - Amijo

És úgy látszik, nem csak az Orczy-negyedben, hanem a Nagykörúton is. A Facebook-on, Strausz Éva oldalán találtam az alábbi fotót és a hozzá tartozó fb-bejegyzést. A Blaha Lujza tértől alig egy ugrásra – Budapest főutcáján – a József körút 16. szám alatt álló, 2013-ban szépen felújított homlokzatú, egykori szálloda-épületről írta az alábbiakat.

jozsef_krt16-3.jpg

A József körúton sétáltam, amikor földbe gyökerezett a lábam, nem akartam hinni a szememnek. Egy csodaszép homlokzatú, szépen felújított és eladásra szánt szálloda legfelső szintjén átnézve megláttam a kék eget. Ki volt az a vadbarom és mikor bontotta meg a tetőt és a felső szint mennyezetét? Az eső védő müanyag fólia szétmállott. Mi lesz ha az eső és a korrozió olyan károkat okoz az épületben, hogy falak ártatlan gyalogosok nyakába zuhanva tragédi- át okoznak. Nincs valaki főokos, aki az ügynek utána nézne és intézkedhetne?

Mit mondjon minderre az ember? Maximum azt, hogy ide is illik, amit a mi utcánkról írtam: mi nem rohadunk, mi így szoktunk megújulni.

A házról még annyit, hogy a két telken – a Bacsó Béla utca és József körút – áthúzódóan, 1898-ban Sachs Ármin építtette, maga és a családja számára. A négyemeletes (a Bacsó Béla utcai oldalon kétemeletes), eleinte bérházként funkcionáló épületet hamarosan át- alakították: Sachs Ármin, Ödön és Sándor 1909-ben kapta meg a szállodává átalakításhoz az engedélyt. A Savoy Szállodának keresztelt épület a ’30-as években Wien szálloda néven is működött. Aztán telt múlt az idő, és a patinás szálloda MÁV kollégium lett.

jozsef_krt16-1.jpg

2009-ben – már kiürítve – nagyon rossz állapotban volt, így nézett ki. Akkoriban eladásra kínálták az 5524 m² alapterületű szellemházat – vihette bárki, ha kifizeti érte a 9 millió eurót – plusz áfát. Aztán valaki kifizette, emlékeim szerint egy spanyol beruházó (de ebben nem vagyok teljesen biztos).

jozsef_krt16-2.jpg

jozsef_krt16-4.jpg

2013 nyarára aztán végre megújult a Nagykörút legtragikusabb homlokzata, és úgy nézett ki, végre rendeződik a ház sorsa is – az akkori tervek szerint még ugyanabban az évben itt nyílt volna meg Grand Hotel Savoy. De nem nyílt meg. Azóta is üresen és kihasználatlanul áll a ház, eladósorban. És a mostani képek tanúsága szerint: tetőtlenül.

LaMa

UPDATE (kommnetben jött 2019.04.01. 20:14:34): A hotel hátsó részét szinte teljesen elbontották, csak a homlokzat és a Bacsó Béla utca felé pár méternyit hagytak meg. Ha jól láttam már az alapozás is kész. (via CBFM)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr10014732513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CBFM 2019.04.01. 20:14:34

A hotel hátsó részét szinte teljesen elbontották, csak a homlokzat és a Bacsó Béla utca felé pár méternyit hagytak meg. Ha jól láttam már az alapozás is kész. Nagyon remélem, hogy a Bacsó Béla utcában jelenleg zajló háom építkezés (egy nagy társasház, egy hotel s egy kisebb társasház) pozitív hatással lesz Budapest "legbüdösebb" utcájára.

Amijo 2019.04.01. 21:03:41

Mintha eredetileg nem erről lett volna szó. A látszat kedvéért a homlokzatot megtartják Patyomkin-díszletként, az eredeti, régi épületet meg elbontják mögüle, és valami egészen mást, nem egyszer nagyobbat építenek mögé. (Lásd: faszádizmus) Ugyanígy nyírták ki a körút egyik legszebb épületét, a József krt. 7. alatt… Szép új világ ez így. :(
süti beállítások módosítása