A mi Józsefvárosunk

860. Némi nosztalgiával

2019. március 26. - Amijo

Mint nyolckerbeli bérházlakó, némi nosztalgiával nézem ezt a múlt század elejei pesti, bérházudvari képet. S nem, nem azon csodálkozom, hogy – a háborús golyónyomokat kivéve – legtöbb nyolckerbeli bérház ma is így néz ki, ám mégse csak a lakók öltözéke és a verkli az, amiben ez a kép különbözik egy száz évvel ezután készülttől.

berhaz_regen.jpg

(A képet Keszei Katalin Magdolna oldaláról oroztam el.)

Ma ugyanis nemhogy a "szomszédolás" és a közös, udvari mulatság kezd kimenni a divat- ból, hanem még az egy házban lakók közötti köszönőviszony is, s igencsak nagyot tévedne az, aki ezt a "régiek mások voltak" hamis romantikájával próbálná magyarázni.

S épp ez az, aminek bonyolult vonatkozásrendszerét – s nemcsak a "politikait" – szívós munkával föl kéne tárni. Mert minden olyan "szakmai" törekvés, mely nem a különböző érdekeltségű társadalmi rétegek összebékítésére törekszik, hanem az egymás elleni kijátszására, annak folyton ellentmondásos és érthetetlen lesz az "emberek jóra való restsége," ami valójában nem más, mint ösztönös irtózás attól, hogy laboratóriumi fehéregerek legyenek egy bizonytalan indíttatású és céljaiban is homályos kísérletben.

Budaházy Gusztáv

***

Szembe kell nézni a keserű valósággal, hogy maga a mostani hatalom az, amelyik minden- től inkább irtózik, mint attól, hogy a lakosság a maga természetes érdekei mentén próbálja föllelni a boldogulás útját, s épp a testi-lelki kiszolgáltatottság az, ami felé – dúsan díjazott vazallusai segítségével is – taszítani akarja a jónépet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6814717545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyi8 2019.03.27. 20:12:14

Miután látom senki nem osztott meg régi,kedves történetet mely utal milyen jó is volt a szomszédsági kapcsolatok.A mi házunk történetében is őrzünk régi emléket kb 28 éve amikor is a házlakói ismerkedési estet rendeztek,mikulás buli stb.aztán sok sok év szünet és mindenki éli életét.A közös találkozások megszűntek.De szeretnék most egy nagyon jó példát azért leirni.A házunk elé ültetett az Önkormányzat fát kb 4 éve-sok mindennek van kitéve a fa ,valószinü hogy elszárad.A szemközti ház lakója csodálatosan szépiti a házuk előtti részt-DE a mi kis fánkat nézve kicsi virágokkal és kis tujával díszítette.Hogy ez jó szomszédi viszony ? IGEN ami manapság ritka
süti beállítások módosítása