A mi Józsefvárosunk

846. Remélhetőleg megújul

2019. február 12. - Amijo

És most megint egy több mint százéves házról – meg egy jóval régebbiről – essen szó, bár az utóbbiról lassan már csak múlt időben. Olvasom, hogy a Mikszáth Kálmán tér 3. és a Szentkirályi utca 36. között húzódó telken hatemeletes, 60 szobás szálloda épül majd. A tervek szerint megújul az egykoron szebb napokat látott hármas szám alatt álló 1904-ben épült, egyemeletes bérház – a szálló bejárata a térre nyílik majd – a szintén épülő mély- garázs pedig a Szentkirályi utca felől lesz megközelíthető.

mikszath3-1.jpg

A tervek szerint 2021 tavaszán adják át a 2017-es alapítású MHC Hotel Company Kft. tulajdonában lévő épületet - írja a pestbuda.hu. (Ott meg is lehet nézni a látványterveket.)

A józsefvárosi tervtanács 2018. július 17-i ülésének dokumentációjából kiderül, hogy a korábban a Lumen Kávézónak, egy hostelnek, illetve romkocsmának helyet adó Mikszáth tér 3. – védett épületként – megújul, míg a Szentkirályi utcai részt, ami már nagyon régóta romos, lebontják.

mikszath3-2.jpg

Elvileg a fák megmaradnak az udvaron – remélhetőleg gyakorlatilag is – bár bőven sorolhatnék rossz példákat. De reménykedjünk, hátha.

Mikszáth Kálmán tér 3.

1904-ben Jordán Ferencné, szül.: Madarász Irma megbízásából Joó Lajos építőmester építette kisméretű, egyemeletes eklektikus lakóház. Az akkor még Reviczky téren lévő ingatlant egy évvel korábban vásárolta meg dr. Jordán Ferenc, aki ezidőtájt a Kun utcai Dologház kórházának volt a főorvosa, később pedig a Szent-Rókus kórházé. (Felesége egészen haláláig, 1943-ig birtokolta a házat.)

mikszath3-3.jpg

A Jézus Társaság Magyarországi Rendtartománya 1934-ben itt – ekkor már Mikszáth téren álló házban – nyitotta meg az igen gazdag könyvanyaggal rendelkező "Korda” köz- ponti könyv- és kegyszerkereskedését. Az ház falán pedig emléktábla őrzi Varga László néprajzkutató emlékét. (Bacsi István, 1994, márvány emléktáblán az egyetemi tanár, építész és néprajzkutató bronz portréja).

Szentkirályi utca 36.

Egyemeletes, 1880-ban Szathmáry Gábor megrendelésére épült eklektikus lakóház. Többször átalakított (1889, 1891) homlokzatán ugyan már nem látszik, de eredetileg két udvaros, klasszicista épület volt. 1891-ben tulajdonosa az országgyűlés egykori főkönyv- tárnoka, dr. Küffer Béla.

szentkiralyi36-1.jpg

P.s.: A két épületnek 1926-tól közös a helyrajzi száma, ekkor lett két utcára nyíló telek az addig különálló ingatlanokból.

LaMa

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr214623698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása