A mi Józsefvárosunk

746. Óvjuk, amink van

2018. április 19. - Amijo

A játékelmélet alapjait Neumann János fektette le még a múlt század közepe előtt. Az elmélet főleg a közgazdaságtanban vált népszerűvé. Fejlesztéséért kapott közgazdasági Nobel-díjat John Forbes Nash ('Egy csodálatos elme'), Reinhard Selten és Harsányi János (1994). Módszereit egyéb tudományok is gyorsan átvették, és a roppant különböző vizsgálatok kiderítették, hogy a valós helyzetekben nagyobb súlyt adunk a veszteségnek, mint a nyereségnek. Ez Konrad Lorenzet (A civilizált emberiség nyolc halálos bűne — 1973, magyarul 1988) még megdöbbentette, a kilátáselméletet megalapozó Daniel Kahneman és Amos Tversky (Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás — 2011, magyarul 2013) viszont már számszerűsítette is. A tapasztalati úton nyert grafikonon jól látszik, hogy a nyereség szubjektív értéke kisebb a veszteségénél).

jatekelmelet.jpg

Kimutatták e megközelítés evolúciós előnyeit (a biztos túlélés fontosabb a luxus ellátásnál stb.). Köznapi életünkben ez úgy néz ki, hogy még nagyobb nyereségek reményében sem szívesen kockáztatunk. Makacsul ragaszkodunk megszokott életvitelünkhöz, miközben mereven, sőt, agresszíven elutasítunk mindent, ami azt fenyegetni látszik. Az ábrán látható referenciapont helyzete erősen függ életszínvonalunktól.

A Budapest Beacon megszüntetését indokolva Richard Field ezt a következőképpen fogalmazta: "Azok az emberek a leginkább kockázatkerülők, akik az éhezéssel vagy a fagyhalállal néznek szembe nap mint nap. Orbán Viktor azt mondta nekik, hogy jönni fognak az iszlám terroristák, elveszik a szociális támogatásukat és megerőszakolják az asszonyaikat. És ők ezt elhitték."

Fügedi Ubul

***

A nyomorgó falu, ahol mindenki a Fideszre szavazott A Fidesz nagyon jól teljesített a legszegényebb településeken az április 8-i választáson. A Borsod megyei Fájon nagyjából 30 ezer forintból élnek az emberek havonta. Ezen a 400 fős településen a szava- zatok 99 százalékát szerezte meg a kormánypárt: listán 216 szavazóból 214 a Fideszt vá- lasztotta, az egyéni jelölteknél 217-ből 211 szavazat érkezett a fideszes Demeter Zoltánra. (via 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr913849666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása