A mi Józsefvárosunk

729. Kampányidőszaki kamumesék 19.

2018. március 01. - Amijo

Kampányidőszaki Lakájok és média 

Egyszer volt, vagy épp hol nem volt, volt egyszer egy választásnak mondott időközi a Magdolna Negyedben, majd volt egy közmeghallgatásnak nevezett „évadzáró kötelező képviselőtestületi kör”. A közmeghallgatásnak van egy olyan tulajdonsága, hogy lehet kérdezni, és a Helyi Rezsim köteles a kérdésekre válaszolni – az már más kérdés, hogy az esetek döntő többségében mellébeszélés az a bizonyos válasz.

jozsefvaros_ujsag2018.jpg

Szóval: a közmeghallgatáson írásban elhangzott egy kérdés az önkormányzat költségve- téséből finanszírozott „Józsefváros” újság Kocsis Máté és csapata melletti elfogultsága kapcsán. Tudom, nem szép dolog összezavarni a Kerület Prominenseit… pláne tényekkel, de időnként történnek ilyen rezsimellenes cselekmények. Szóval: volt egy kérdés, és volt arra egy polgármesteri válasz.

kampanykiegyensulyozottsag_20180222_01.jpg kampanykiegyensulyozottsag_20180222_02.jpg

A válaszban Kocsis Máté próbálta bizonygatni, hogy márpedig közszolgálatian kiegyen- súlyozott a közpénzből fizetett „Józsefváros” újság. Ezt a Fővárosi Választási Bizottság vonatkozó határozataival próbálta elhitetni, csakhogy a megrögzötten ellenzéki kérdező nem hagyja magát egykönnyen összezavarni… pláne abból a tényből kiindulva, hogy az efféle bizottságokban leginkább már csak a Párt által delegáltak ülnek. És akárhonnan vakarjuk, bekövetkezett 2018, ami egy választási év – az országban és Józsefvárosban is.

Ezen 2018-as esztendőben a „Józsefváros” újság maradt az eddigi irányvonalnál, vagyis szinte zéró információ az ellenzékről – kivéve, ha negatívumot kellett közreadni –, viszont terjedelmesen kommunikálva van/volt/lesz a Rezsim és jelöltjeivel összefüggő pozitív és közvetítendő információkat. Persze, a Fidesz Jelöltje felülreprezentált szerepeltetését majd „megmagyarázzák” azzal, hogy „nem jelöltként, hanem polgármesterként nyilatkozott” és ehhez hasonlókkal; de akárhonnan is nézzük, a megnyilatkozások egyben a kampány ré- szét is képezik, ill. Kocsis Máté az eddigi polgármesteri tevékenységére és eredményeire alapozva és hivatkozva kampányol. A „Józsefváros” 2018. évi első számában az Orczy Negyed rehabilitációjának ígérete került kampányjelleggel a harmadik oldalra, és a köz- meghallgatásról írt másfél oldalas cikk is csak Kocsis Máté pozitív üzeneteit prezentálja. Az ellenzékről egy karakter sincs.

A „Józsefváros” második száma rögtön a második oldalon féloldalas cikkben közli, hogy a Fidesz jelöltje Kocsis Máté és Hollik István. Ezen kívül van egy egyoldalas cikk a Megyei Jogú Városok Szövetségének megvolt konferenciájáról, amely valójában egy fideszes párt- és kampányrendezvény volt a maga sorosozásával. Az ellenzékről ebben a számban sincs egyetlen karakter se.

A harmadik és a negyedik szám szinte mentes a politikától és a kampánytól. Ha nagyon elvetemült lennék, egynéhány cikk mögé azért be lehetne magyarázni a rezsim kampányát – különösen a „dicsőségjelentések” kategóriába tartozó cikkekbe –, de inkább kihagyom ezt a kört. Viszont a harmadik szám tekintetében valóban kiegyensúlyozottra sikerült a Fidesz és az ellenzéke választási dolgairól történő informálás: mindkéttőről zéró volt a közölt információ.

Viszont az ötödik számnál lendületbe jön a közpénzből finanszírozott elfogultság; rögtön a második oldalon féloldalnyi terjedelemben szerezhetünk tudomást arról, hogy a fideszes LungoDrom vezette Józsefvárosi Roma Önkormányzat kitüntette a fideszes Kocsis Mátét. Ezen kívül egy teljes oldalon olvashatunk arról, hogy a „megújul a Palotanegyed” kereté- ben tartott lakossági fórumon a fideszes Hollik István hogyan tolja a kampányát. Persze, majd „megmagyarázzák”, hogy „ez nem kampány, mert az alpolgármester nyilatkozott” – de szerintem minden kampány, ahol bármilyen jelölt ott van és mondja a magáét a meg- választása érdekében. Viszont a számban hozza a közpénzből elfogultan kommunikáló, magát „közszolgálatinak” kamuzó „Józsefváros” az ellenzék kapcsán eddigi leghosszabb – és így is alig féloldalas – cikkét. Mely nem akármiről szól: Juhász Péterről meséli el a ha- bonyizált lakájmédia által eddig megjelentetett súlyos negatívumokat. És csak és kizárólag a negatívumokat.

A hatodik szám szintén tolja a Rezsim kampánykommunikációját. Puffercikknek tökéletes a második oldalon megjelent „egyre több a turista Józsefvárosban” mondanivalójú cikk – csakhogy ebben a témában visszatérően és rendszeresen jelenik meg ez a kommunikációs panel, „természetesen” a Fidesz jelöltjének munkásságát pozitívan kihangsúlyozandóan. Aztán a harmadik oldalon féloldalas terjedelemben „elmesélődik”, hogy Kocsis Máté pár óra alatt összegyűjtötte és már az első napon le is adta a szükséges ajánlásokat. Vajon a többi jelölt kapcsán is lesz féloldalas cikk az ajánlásaik leadása apropójából? Én személy szerint nem hiszem. Aztán a hatodik oldalon terjedelmes miniszterelnöki évértékelő került ismertetésre. Vajon az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek évértékelései miért nem kaptak helyet, ha már? Azokról is lesz egyoldalnyi cikk? Személy szerint kizártnak tartom.

Volt eddig nyolc szám a közszolgálatinak mondott, közpénzből finanszírozott, de valójában fideszes pártújságként funkcionáló „Józsefváros” újságból. Az idei nyolc számban volt mi- nimum hét oldalnyi terjedelem a Fidesz és jelöltjei kampányához kapcsolódóan, kizárólag pozitív tartalommal; illetve volt féloldalnyi terjedelem az ellenzék kapcsán, mindez a fél oldal kizárólag negatívumot kommunikálva az ellenzékről.

Na így néz ki a Kocsis Máté szerinti közszolgálatiság és kiegyensúlyozottság a közpénzből fizetett önkormányzati újságban.

Frigyesmester

***

De tessenek megnyugodni, nem csak nálunk tolják közpénzből hülyék a biciklit. Itt van például a 444.hu minapi cikke a szomszéd fideszes jelöltjéről. Az se zöldebb. Ja, de.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2713707786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemésfül 2018.03.08. 21:34:24

Az időközi választáskor a Választási Bizottság természetesen elutasította az ellenzéki civil jelölt panaszát, ezek az elfogulatlan bizottságok már csak ilyenek. Meg kellett volna akkor fellebbezni.
Ahogy most Csepelen tette (tán az Együtt), és amely eredménnyel járt és például is szolgál: a Németh Szilárddal kitömött Hírmondót elmarasztalta a Kúria. Semmissé nyilvánítva a választási bizottság döntését, amely a józsefvárosihoz hasonlított.

Amijo 2018.03.10. 00:18:34

ó, mindez nem egyedi. Itt van pl. ez: Elolvasod a „független belvárosi újságot”, és a hálától zokogva rohansz a szavazófülkébe
444.hu/2018/03/09/elolvasod-a-fuggetlen-belvarosi-ujsagot-es-a-halatol-zokogva-rohansz-a-szavazofulkebe

De ugyanígy iderakhatnánk a hétkeres lapot is - bár abban legalább van egy Képviselői Híradó is, és minden képviselő egy-egy oldalt kapott. (Ja, majd elfeledtem: nincs többsége a Fidesznek...)
süti beállítások módosítása