A mi Józsefvárosunk

728. Vásárhely tanulságai

2018. február 26. - Amijo

Tegnap az ellenzék által támogatott független Márki-Zay Péter nyerte hódmezővásárhelyi polgármester-választást. Több mint 15 százalékot vert a fideszesre egy olyan városban, ahol a Fidesz évtizedek óta egyeduralkodó. És ahol eddig az ellenzéki jelöltek csak 10 százalék körüli arányokat értek el a választásokon. Most Márki-Zay 50 felett teljesített. Az eredménynek számos tanulsága van.

lazar2018.jpg

"Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani.
Annak annyi az élete. Ez az én véleményem" (Lázár János 2011.)

***

1. Magyarbasi alapvető személyiségvonása az őszintétlenség. Irtózik attól, hogy nyíl- tan vállalja tetteit, ezért vagyonát különféle strómanok nevén tartja, a gyarapításához szükséges központosított hatalmat pedig "Fidesz" álnéven kézivezérli. Ez a módszer célravezető: tényleg sok választópolgár hiszi, hogy Mészáros L. vagy Tiborcz I. gazdag, maga Orbán pedig olyan puritán szegénységben él, mint anno Kádár. Ezért aztán nevezett választók még mindig tömegesen hajlandók "a Fideszre" szavazni. Többen, mint bármely más pártra.

2. Mindenki tudja, hogy "a Fidesznek" több szavazója van, mint bármely más pártnak, és azt is, hogy az alakít kormányt, aki az egyéni választókerületek többségét megnyeri. Éppen ezért a kisebb pártok potenciális támogatói és a jóindulatú semle- gesek hajlamosak arra, hogy el se menjenek — mi a francnak, ha úgyis "a Fidesz" nyer. Ez az, amit a közvéleménykutatók jól mérnek — Márki-Zaynak nincs igaza abban, hogy a közvéleménykutatásokat ki kell dobni.

3. Abban viszont igaza van, hogy ha mindenki összefog "a Fidesz" ellen, akkor az mindenhol, még fellegváraiban is vaskosan megverhető. Az új rendszerváltó hangulat optimistává válik, és még a fekvőbetegek is kikérik az urnát a kórházba.

4. Összefogni nem egyszerű: ahhoz, hogy egy párt, illetve összefogás listát állíthasson, legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet kell indítania. Állítani értelemszerűen többet kell, mert ha teszem azt 28 jelöltből 2 az ajánlások leadása után (mindegy, hogy milyen indíttatásból) visszalép, alkalmatlanná válik vagy teszem azt váratlanul meghal, az egész párt bukta a listát. Szóval, ha az egyéni jelölteket koordináltan in- dítják, akkor "a Fidesz" ellen legfeljebb három lista állítható. Ez a három gyakorlatilag megvan: a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és az LMP szorosabb összefogása komoly arcvesztéssel járna. Ha Magyarbasi ellenzéke tényleg nyerni akar, csak ez a három tömörülés állíthat jelölteket (minden választókerületben csak egyikük).

5. Ebben az esetben olyan, a bejutásra többé-kevésbé esélyes pártok, mint a DK vagy a Kétfarkúak nemcsak mandátum nélkül maradnak, de még az állami támogatáshoz szükséges minimumot se érik el, mert el se indul(hat)nak. Iszonyatos ráfázás ez nekik, márpedig a szavazóikra az optimistán feltételezett összefogásnak hatalmas szüksége van. Ha nem kapnak olyan ígéretet, amely kompenzálhatja a távolmaradás okozta veszteséget, ezek a szervezetek el fognak indulni, és teszik ezt azok erkölcsi fölényével, akik nem kaptak érdemleges ajánlatot.

6. Mit ajánlhatnak a nagy halak a kicsiknek? Olyan kormányt, amelynek fő tevékenysége a jogállamiság helyreállítása, a maffiaállam működtetőinek büntetőjogi felelősségre vonása (az ehhez szükséges törvények meghozatala után) és arányos, a kicsiket ki nem rekesztő választási rendszer bevezetése (egykori választójogi szak- értőként helyből tudok vagy három ilyent javasolni, a Condorcet-rendszer nincs köztük). Az új, arányos választásig pedig az indulástól visszalépő kicsik költségvetési támogatása.

7. "A Fidesz" azért népszerűbb a többi indulni kívánónál, mert azok vezetői jobban lejáratták magukat, mint Magyarbasi. A sameszai nem számítanak: bármikor lapátra teheti bármelyiket, és ezt mindenki tudja. Vásárhelyen olyan "civil" nyert, aki koráb- ban nem járatta le magát — és a kampányban se. Ha Magyarbasi ellenzéke tényleg nyerni akar, a koordinált jelöltek között nem lehet olyan, aki akár az MSZP, akár a Jobbik prominense. A jelölt legyen támadhatatlan, lehetőleg helyben tekintélyes ember.

8. Ha ezt választják, sok olyan pártvezető lesz, akinek mandátuma, ezzel pedig megélhetése és mentelmi joga megszűnik. Kaphatnak persze ígéreteket, hogy majd foglalkoztatják őket a párt alapítványánál, "szakértőként", vagy kaphatnak pénzt párttisztségeikért. Ők azonban nagyon-nagyon nem örülnének ezeknek a lehető- ségeknek.

Látni fogjuk, mit tartanak fontosabbnak ezek a pártok: az "OER" (az Orbánnal Együtt- működés Rendszerének) leváltását vagy vezetőik rövid távú egzisztenciáját. Mind jobban látszik, hogy a kérdés ilyen egyszerű.

Fügedi Ubul

P.s.: Ja, ami a szövegből kimaradt: a koordinált induláshoz nincs szükség az Együtt, a különféle Munkáspártok, a Liberálisok stb. bevonására, illetve kompenzálására. E pár- tocskák támogatottsága mérhetetlenül csekély; részvételük vagy kihagyásuk a választókat nem befolyásolja.

***

Túrják fel a papírokat, én nem bánom, világítsanak át, világítsák át akár Rapcsák Andrást, hajrá!mondta a sértődöttnek tűnő Lázár János vasárnap este az ellenzéki jelölt győzelmét hozó önkormányzati választáson, miután a győztes Márki-Zay Péter közölte: nagyon kíváncsi arra, mi van a közvilágításról szóló, a város és az Elios között kötött szerződésekben, amelyeket kész mielőbb nyilvánosságra hozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4413700586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása