A mi Józsefvárosunk

584. Jobbágymeghallgatás

2016. december 23. - Amijo

„Ahol a földesúr (azaz Polgármester) büntet és jutalmaz, enged és fenyít. Ezt az egészet mindennek lehet nevezni, csak demokráciának nem.” (Jámbor András)

Így a szeretet nagy ünnepe előtt már a fene se akart Kocsis Mátéval és az önkormányzattal foglalkozni, de muszáj. Mert a muszáj is nagyúr. Röviden: pár napja igencsak hangos elégedetlenkedés, gyakori közbekiabálások, nem egyszer lincshangulat jellemezte az idei közmeghallgatást – a történteket sokan, sok helyen, sokféleképpen megírták.

kozmegh_kocsis.jpg

Fotó: Bankó Gábor

Legnagyobb „sikert” azonban megint csak polgármesterünk aratta, ismételten sikerült kiérdemelnie a hét főtahója díjat, hozta azt lekezelő, arrogáns tapló tempót, amit a testületi üléseken is előszeretettel be szokott mutatni. A részleteket tessék elolvasni itt a Kettős Mércén vagy a 8ker fb-oldalán, de aki nézte az élő közvetítést, az pontosan tudja miről is van szó. (Az onkormanyzati.tv oldalára ugyan felkerült a közmeghallgatásról készült felvétel, de abban valahogy nem hallani, azt az üvöltözést, amely pl. Erőss Gábor felszólalása közben folyamatosan szólt...)

Amikor megérkeztem életem első közmeghallgatására a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal harmadik emeletére, még nem sejtettem, hogy egyszerre lesz részem pártkollektíva-találkozóban, istenítéletben, és élőben nézhetem meg, milyen lehetett, amikor a földesúr maga elé engedte jobbágyait évente egyszer, panasz- és dicséretórára. … De mivel az eddigi 30 évemből 20-at kerületi lakosként töltöttem, és jelenleg is itt élek a kerületben, kíváncsian vártam, mit jelent a helyi demokrácia a Józsefvárosban. Hát nem a nép uralmát. (Jámbor András)

A közmeghallgatáson különben az önkormányzat azon döntése ellen tiltakozott a Város Mindenkié csoport, hogy az önkormányzat – felújítás helyett a lakókra épp csak rá nem dőlő bérlakásokat – eladja a bérlőknek, hogy újítsák fel ők, ha tudják. A csoport egyik tagja (történetesen nőnemű) kifejtette, hogy szerintük miért rossz ez az ötlet, és megkér- dezte, hogy az új lakásgazdálkodási terv jár-e majd további kilakoltatásokkal.

Kocsis ezt így válaszolta meg:

“Én nagy becsben és tiszteletben tartom kedves fiatal hölgyek aggódását a szociális ügyekért, csak a világ, egy önkormányzat működése, és a konkrét helyzet is bonyolultabb annál, minthogy egyébként roppant szimpatikus emberek, kedves hölgyek feltegyenek olyan kérdéseket, hogy mi lesz a szegény emberekkel. Egy kicsit összetettebb ez a dolog, és az a kérésem, hogy miután elég régóta, elég sokszor kaptunk bizalmat a kerületiektől arra, hogy intézzük a kerület ügyeit, ön is bízzon bennünk, bízza ránk nyugodtan ezeket a kérdéseket.”

 Azaz:

  • Kocsis tiszteli a kedves fiatal hölgyeket, de inkább ne kérdezgessenek bonyolult szakpolitikai kérdésekről, mert azok bonyolultak,
  • Ha lehet, egyáltalán ne kérdezzenek az önkormányzat ügyeiről a közmeghallgatáson (ami arra van, hogy az önkormányzat ügyeiről kérdezzenek), mert az önkormányzat tudja a dolgát, bízzák csak rá!

Cikk a fentiekhez: Romhalmazokat sózna a szegényekre a józsefvárosi önkormányzat - A rossz állapotú önkormányzati bérlakásokat, lakásállományának legalább felét (több mint 2000 lakást) a következő években eladja a bérlőknek, újítsák fel ők, ha tudják. (Abcug)

Vagyis miközben az önkormányzat kedvezményesen juttatja lakáshoz a bérlőket, egy sor problémát is rájuk hárít, amiket amúgy neki kellett volna megoldania. Ugyanakkor a romhalmazok mellett olyan házakat is eladólistára tettek, amelyeket nemrég még szociális célokból újítottak fel. Az itt élő, eladósodott családok viszont eleve nem vehetnek részt a programban, és könnyen az utcán találhatják magukat. Ez az, amit a Kettős Mérce (és Virág Tamás) blogbejegyzésében úgy neveztek: “összeomlás átadása részletfizetésre”. 

Van még kérdés? Nincs kérdés. És igen, ezek tényleg ennyire le- és hülyének néznek mind- annyiunkat! De legalább itt a szeretet ünnepe. Boldog karácsonyt!

***

A közmeghallgatás fogalma:
– A közmeghallgatás a helyi hatalom gyakorlásának intézménye, amely alkalmas a helyi közakarat megnyilvánulásának kifejeződésére, a választó polgárok közösségével való párbeszédre, az önkormányzati testület közösségi ellenőrzésére.
– A közmeghallgatáson az állampolgárok mellett a helyben érdekelt szervezetek is szerephez jutnak. Ez összhangban van a képviselő-testületnek az önszerveződő közösségek támogatásának, illetve a velük való együttműködés kötelezettségével.

A képviselő-testület évente egyszer az éves munkatervben előre meghatározott időpontban tart közmeghallgatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1112069335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemésfül 2016.12.29. 22:53:47

Kocsis Máté polgármester legalább 50 percet beszélt összesen. Ehhez kellett neki a köz(önség)? A köz csak hallgasson!
Önmeghallgatás közhallgatással
süti beállítások módosítása