A mi Józsefvárosunk

518. Hazudnak és irtanak

2016. június 07. - Amijo

Tegnap a fészbukra már felpakoltuk azokat a képeket, amelyek a délutáni fakivágásról készültek. Merthogy hétfőn kora délután elkezdték a fairtást az Orczy-kertben. Tették mindezt annak ellenére, hogy még egy nap volt a kormányhivatal által kiadott engedély elleni fellebbezés elbírálásának határidejéig. Tették annak ellenére, hogy Orbán kedvenc egyetemének (NKE) főtitkára korábban megígérte, nem kezdik meg a fakivágást a felülvizsgálat megtörténtéig, a tervek és szakvélemények nyilvánosságra hozataláig és a lakosság valamint a kertvédők tájékoztatásáig.

fakivag0606-1.jpg

fakivag0606-2.jpg

Mire a civilek, kerületi lakosok és ellenzéki politikusok a Diószegi utcai kapun keresztül az építési területre érkeztek, már 4 fát kivágtak. A kihívott rendőrök persze igazoltatták a tiltakozókat – mert szolgálunk és védünk, ugye –, aztán délután négy körül megérkezett az egyetem főtitkára is, aki a sajtó képviselői és a kamerák előtt előbb vitába szállt a tiltako- zókkal, majd az egyetem nevében megismételte azt az ígéretet, hogy nem vágnak ki több fát a jövő hét keddre tervezett lakossági fórumig.

Remélhetőleg most nem hazudtak szegik meg a szavukat…

fakivag0606-4.jpg

fakivag0606-3.jpg

"Végül is, ha jobban belegondolok, nekünk, akik itt lakunk és élünk, mi a sz@r közünk lenne/van ahhoz, hogy a nagyurak, mikor és miért irtják a fákat, vagy hogy egyáltalán mit művelnek a kerületben?! Persze, mindannyiunk legnagyobb örömére." (Faírtók)

Az NKE az MTI megkeresésére azt közölte, hogy halaszthatatlan közműfektetés miatt kel- lett kivágni a parkban négy fát. Közleményükben kiemelték, civil kezdeményezésre most az egyetem felülvizsgálta korábbi álláspontját és az eredetileg kivágásra ítélt 145 fa közül a tervek szerint több mint 30-at megpróbál mégis megtartani a beruházás területén. (Index)

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

***

A 444.hu szerint olyan méretű fakivágás indult meg a VIII. kerületben, ami a maga 145 darabjával majdnem négyszer akkora, mint ahány eddig kidöntött fa (40) miatt hetek óta tart a tiltakozás a Ligetben. Ha hozzáadjuk az Orczy-kertnél korábban kivágott 131 fát, 276 példánynál fogunk járni, az eddig városligeti termés hétszeresénél. Az akció azonban csak addig lesz a legnagyobb Budapesten, amíg be nem indul a nagyüzemi erdőirtás a Római-parton, ahol az egész parti fasort és egy teljes erdőt vágnak ki, durván másfélezer példányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr228785840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása