A mi Józsefvárosunk

490. Drón szállt felette

2016. március 18. - cbfm

Gulyás Márton és a Felcsúton elkobzott* drónja még februárban Józsefvárosban járt, és lélegzetelállító filmet csinált a magasból. A film alatt Tamás Gáspár Miklós beszél a demokrácia hiányáról, az anyagi nélkülözésről, a szegénységről. (via – 8ker)

Csak küzdj!

A szombati tüntetés után úgy gondoltuk érdemes lehet kitenni az előző adás ("Miért gyilkol a demokrácia hiánya?") adásunk végén elhangzott beszédét Tamás Gáspár Miklósnak teljes egészében is. Lehet nem egyetérteni az egyetlen és igaz TGM mondataival?

Közzétette: Slejm - a torkon ragadt politika – 2016. február 14.

 

Úgy gondoltuk, érdemes lehet kitenni...

* Gulyás Márton drónját épp úgy foglalta le a rendőrség március 14-én Hatvanpusztán, mint néhány nappal korábban a 444.hu eszközét Felcsúton. Mert úgy néz ki, hogy a törvény olykor a törvény felett áll. Míg Felcsúton a 444.hu munkatársát megszondáztatták, mert állítólag légügyi szabálysértést követett el, és szabálysértési eljárás keretében lefoglalták a kvadrokopterét, illetve a munkaterület biztosításáról faggatták, mármint az újságírói munkaterület biztosításáról (nem vicc!), meg érvényes kötelező felelősség- biztosítást kértek rajta számon egy olyan eszköz miatt, amire érvényben lévő törvény nem mond ki semmi ilyesmit, addig Gulyás esete már csak a szimpla lefoglalásról szólt.

Más: miközben rendületlenül dübörgött a rezsicsökkentés, a józsefvárosi szegények kaptak egy 110 ezres számlát, azaz a  rezsicsökkentés ellenére néhány józsefvárosi bérlőnél százezer forintosnál nagyobb gázszámla landolt. (Kálmán T. Attila írása a Népszabiban)

És a hét végére még itt van ez is: az önkormányzati bérlők a Józsefvárosi Önkormány- zat ígéretének értelmében március 25-ig kereshetik fel a Józsefvárosi Vagyongazdálkodási Központot, hogy kezdeményezhessék hátralékaik törlesztését. Ez sokaknak a kilakoltatás elől való megmenekülést jelenthetiha eljut hozzájuk a megfelelő információ. Szombaton ezért tartunk egy sétát Középső Józsefvárosban, hogy minél több bérlőhöz eljuttathassuk az információt. 10 órakor gyülekezünk a Teleki téri piac bejáratánál, a séta fél 11-kor indul! (A Város Mindenkié)

További szép napot mindenkinek!

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr158492542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszorumagdolna 2016.03.18. 17:47:55

Szinte szégyenkezve mondom - mert immár századjára - de meg kéne értenetek végre, bérlőtátrsaim, h a totálisan rendezetlen bérlakáshelyzetnek csak egyik csúf tünete a legkülönfélébb okokból, de persze többnyire lakbérhátralék miatti kilakoltatás rémével küzdő bérlőtársaink szívszorító ügye.
És újra meg újra kimondom azt is, h a kaotikus bérleményi jogviszonyok - benne a hitelesen senki által nyilván nem tartott üres és rendeltetésellenesen használt lakásokkal, beleértve ebbe az eredetileg nem-lakás célú helyiségeket is - rendezése nélkül, ez az egész, a legelesettebbek megsegítésére külső civil aktivisták által indított mozgalom, csak annyit ér, mintha tisztítatlan, szennyezett kutat töltenénk fel újra meg újra friss forrásvízzel.

Mert ahogy a most csodált tanítóink-tanáraink - lévén ez a legsajátabb ügyük - se külső szervezetektől (pl. Nagycsaládosok Egyesülete, Civil Összefogás és társai) várják a valójában leginkább általuk ismert problémáik megoldását, úgy nekünk, bérlőknek is magunknak kell kiállnunk legfontosabb ügyünk, a régóta kaotikus élet-. és lakhatási viszonyaink rendezése érdekében.

És - lakhatási jogállásától s a nem-hivatalos rangsorban betöltött "bérlői státuszától" függetlenül - minden lakó tudja azt, h az ök-i bérlakásrendszernek nem az egyedüli problémája a kilakoltatással veszélyeztetett bérlőinek a helyzete, pláne, ha azok körét az e kérdésben járatlanok leegyszerűsítik az általuk egyedül ismert-preferált lakbérhátralékosok rétegére.
S az a tény, hogy ezek az érdekképviselők hallani se akarnak pl. a többnyire kölcsönös mulasztásos jogsértés következtében hallatlanba vett, évek óta rendezetlen viszonyok között élő, s a legitim és illegitim bérbeadói oldalról egyaránt becsapott családok kétségbeejtő helyzetéről, még nem jelenti azt, h e súlyos probléma nem is létezik.

Mindezt, bérlőtársaim - s persze a bérházak vészes állagromlásának és emberi élhetőségének az elviselhetetlenségi szint alá süllyedését - senki, sem a "városrehabilitációs" milliárdokat hajszoló önkormányzat, sem a bérházak kérdését egyedül a "szegénypolitika" ingoványos, de politikailag nagyon is célirányos talajáról startoló "független civil mozgalmak," kellő empíria hiányában, soha, még a legtisztább szándék nevében se tudják a maga teljességében átlátni.

Ezért, ki kell mondjuk, hogy az efféle törekvések, melyek külömben - szűk értelemben vett szakmai precizitásuk és persze (nagyon is fontos) jól fejlett politikai nyomásgyakorló képességeik révén - kiszolgáltatott társaink tucatjait mentették meg a legszörnyűbbtől, a lakásvesztéstől, a száz sebből vérző, tanácsrendszerbeli zárványlétbe dermedt bérlakáshelyzet sokoldalú strukturális problémahalmazának megoldását nem vállalhatják fel.
( A fenti kérdések megtárgyalásából ugyanis - hatévi laza együttműködési kísérleteink során - rendre kifaroltak, s ahogy korábban kizárólag hajléktalan szempontú volt a kérdésbeli szemléletük, úgy most, nagyjából a lakbérhátralék miatti kilakoltatás képezi az egyetlen megközelítési módot, e komplex problémakörben.)

És miután az erre való sokadszori figyelemfelhívásunk mindeddig nem talált meghallgatásra, sem csak eddig kizárólag csak az erőhatást méltányló önkormányzat, sem a néha politikai komisszárként fellépő "civil aktivisták" részéről, most,
MI, BÉRLŐK AZT KÉRJÜK, HOGY A SENKI MÁS ÁLTAL NEM ARTIKULÁLT, SZERZŐDÉSBEN IS LEFEKTETETT BÉRLŐI SZEMPONTJAINKAT IS PRÓBÁLJÁK MÁR TEKINTETBE VENNI AZOK, AKIK MOST, EGYETLEN BÉRLŐI ÉRDEKKÉPVISELŐ NÉLKÜL, KÜLSŐ SZERVEZETEKKEL TÁRGYALNAK A MINKET LEGKÖZVETLENEBBÜL ÉRINTŐ KÉRDÉSEKRŐL.
Mi persze senkit se akarunk kizárni azok közül, akik - úgy egy éve - dicséretes szabadidős szorgalomból a mi ügyünk felkarolására szövetkeztek, de miután úgy véljük, hogy megoldatlan dolgaink túlnyomó része nemcsak lakbérhátralékosaink sajnálatos ügyéből áll, kérjük, a válságos helyzetbe jutott önkormányzati bérlakásrendszer egészének szerződéses - elsősorban a szerződött, bérbeadó-bérlő szempontból történő, s a múlt évben megszakadt - felülvizsgálatát haladéktalanul, ismét napirendre tűzni.

Mindezt, azok nevében írom, akik 2014. decemberében - egy önkormányzati különmegbízott, Alföldi György polgármesteri főtanácsadó ez irányú kezdeményezését követően - a fentebb röviden vázolt kérdések rendezésére, több, ebben illetékes személy bevonásával tárgyalássorozatot kezdeményeztek. Az, hogy ezek a tárgyalások - értékelhető eredmények nélkül - tavaly júniusban megszakadtak, szerintünk nem lehet ok a folytatás lehetőségének elvetésére. Már csak azért sem, mert az ígért változások - főképp a bérházak állagmegóvását, rendtartását és átláthatatlan nyilvántartási rendszerét illetően - máig váratnak magukra. Márpedig ezen kérdések orvoslására, a mára kissé átláthatatlanná vált, sokszereplős porondon - a már említett szerződő feleken kívül - nem látunk más, erre hivatott, illetékes résztvevőt.
süti beállítások módosítása