A mi Józsefvárosunk

473. Átnevezgetők

2016. január 28. - Amijo

"… mert erre még a lenyúláson kívül semmihez sem értő nyikhajok is képesek.” 

Az elmúlt napokban derült ki egy levélből, hogy megint utcát akar átnevezni Józsefváros vezetése. Most épp a Szigony utcát. Az ezzel foglakozó posztunk „emblematikus” képéhez fűzött egykét keresetlen szót Budaházy Gusztáv a Tiltakozunk a Szigony utca átnevezése ellen! fb-csoport oldalán. Ezt:

Így utólag is csak gratulálni tudunk polgármester úr, hogy saját kezeddel hajtod végre azt az ítéletet – melyre ugyan semmiféle lakossági legitimációd nincs, s melyre, legföljebb hű vazallusaid papagájkórusa adhatta áldását – s mellyel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy akkor, ha már a sokszor meghurcolt demokratikus köztársasági eszmét, egy létrán állva, saját kezűleg húzod keresztül, akkor legyen bátorságod helyébe a királyság államformáját is javasolni. A magyar királyság ugyanis – kivéve a két háború közti "király nélküli királyság" hazug és dicstelen korszakát – mindig is az európai progresszió, a keletről betörni készülő, különféle despotikus hatalmak ellen volt "őrző a vártán."

kocsis_tabla2.jpg

Józsefváros polgármestere 2011-ben saját maga szerelte fel az első II. János Pál pápa tér táblát a Köztársaság téren

Te, polgármester úr, most, amikor a magyar demokrácia utolsó bástyái is elesni látszanak a gyámoltalan és gyönge k-európai fertályon, nagyon is szimbolikus tettet hajtasz végre, ott a létra egyik felső fokán ténykedve, s mint egyik hívő református mondom a másiknak, hogy a mindannyiunk által tisztelt-szeretett katolikus János Pál pápa, sztem nem adná erre a cselekedetedre az áldását.

Arra kérünk hát, felelős kerületi elöljáróként is, hogy gondolkodj el kissé a téged, emberként, politikusként egyaránt terhelő súlyos kötelezettségeidről, és pártállásodtól függetlenül – vagy épp azért – halld meg azok szavát is, akik mély döbbenettel, tehetetlenül szemlélik a hagyomány szentelte köztéri elnevezéseinket (is) megcsúfoló önkényes rendelkezéseidet, mellyel sorozatosan megsérted a lokálpatrióta kerületiek legmélyebb érzéseit, semmibe véve az amúgy is erősen megtépázott épített örökségünk régi elnevezéseiben is megnyilvánuló, hagyomány szentelte kegyeletét.

Budaházy Gusztáv

P.s.: Pedig érthető ez az időről időre napirendre kerülő átnevezgetés. Mert „… a dolgok elnevezése, az érthető. Annak szimbolikus jelentősége van, az fontos. Megcsinálni és átadni valamit, azzal bekerülhet az ember a történelemkönyvekbe. Márpedig az ember be akar kerülni a történelemkönyvekbe, ezért csinálja az egészet. A lenyúlás, az mellékes, azt csak ha már úgyis ott van, de a történelemkönyv, az igen!” (Vincent-blog)

***

Közben kiderült, hogy bár minden feltételnek megfelel, valahogy mégsem védett utcanév a Szigony utca. A védett utcanévnek különben az a lényege, hogy a kerületek összegyűjtik, melyek azok a közterületi elnevezések, amelyeket nem akarnak sohase megváltoztatni, míg a világ világ, aztán ezeket elküldik a fővárosnak rábólintásra. A Szigony utcát nem küldték el valamiért. (Tiltakozunk a Szigony utca átnevezése ellen! fb-csoport, CBFM)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr428326536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása