A mi Józsefvárosunk

441. Józsefváros újjáomlik (2)

2015. november 02. - cbfm

Így a nagy öröm közepette, azaz hogy várhatóan az önkormányzati lakások bérlőinek is kell majd kommunális adót fizetniük, megkérdezném nagy tisztelettel: tetszenek még emlékezni arra, hogy a mindenüvé kirakott "Józsefváros újjáépül” táblákkal kapcsolatban egy kerületi lakó anno remek kérdéseket tett fel itt a blogon is? Akkor jó. Én meg ezt a pár képet készítettem ma délután, olyan egy órája. Melyen omlik a fal. Meg a ház.

karacsony24-2.jpg

karacsony24-3.jpg

karacsony24-1.jpg

karacsony24-4.jpg

Konkrétabban: leszakadt a vakolat egy jókora darabja az utcára. Ez a ház – a Karácsony Sándor utca 24. szám alatti – 100%-ban önkormányzati lakóépület. És évtizedek óta nem végeztek rajta semmilyen felújítást.

Camara-Bereczki, Józsefváros, Magdolna negyed

***

A földszintes lakóház amúgy nem túl fiatal. A telekre (akkoriban még Karpfenstein utca –/793/c címen) 1873-ban előbb Lay János építtetett egy kovácsműhelyt, majd 1889-ben Lay Lajos megrendelésére – a műhely felhasználásával – Schesztauber János építőmester húzta fel a ma is itt látható 9 tengelyes lakóházat. (A kép még 2008-ban készült.)

karacsony24-5.jpg

Amit még tudni lehet: 1940 körül átalakították. (Tényleg: vajon azóta – akár csak egyetlen egyszer is – hozzányúlt valaki? Csak kérdem...)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr968044428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása