A mi Józsefvárosunk

440. Csak ez hiányzott

2015. október 30. - Amijo

01.jpgDe tényleg, már semmi más, csak ez. Mert olyan baromi jól élünk itt a minden sarkon újjáépülő nyolckerben. Hogy miről van szó, mi a mai puffogás tárgya? Hát ez: a Kúria az ombudsman indítványa alapján úgy döntött, nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, hogy a józsefvárosi önkormányzat mentesíti a bejelentett kerületi lakásbérlőket a kommunális adó megfizetésétől.

Ezzel kapcsolatban a józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája október 22-én közölte az MTI-vel: a főváros VIII. kerülete tiszteletben tartja a döntést, de nem ért vele egyet, ezért vizsgálja annak jogi lehetőségét, hogy ezeknek a bérlőknek a jövőben se kelljen adót fizetniük. A közleményben idézik a Kúria döntését, amely alapján 2016-os évre már adót kell fizetnie annak, aki nem magánszemélytől bérel lakást, azaz azoknak is, akik önkormányzati bérlakásban élnek.

A Kúria önkormányzati tanácsa ugyanis a Magyar Közlönyben október 21-én közzétett határozatával megállapította, hogy törvényellenes a józsefvárosi önkormányzat magánszemélyek kommunális adójáról szóló rendeletének az a pontja, amely szerint a bejelentett kerületi lakásbérlőknek nem kell kommunális adót fizetniük. Ezt a pontot a bíróság 2015. december 31-ével megsemmisítette.

Határozatával a Kúria részben helyt adott az ombudsman indítványának. Az alapvető jogok biztosához egy magánszemély fordult panasszal, mondván, az egyenlő bánásmód követelményeit sértik az önkormányzat 2014. szeptemberi önkormányzati rendeletének azon szabályai, amelyek a kommunális adó megfizetése alól minden adóalanyt mentesítenek, kivéve a lakástulajdonát bérbe adó magánszemélyt.

A fentiek csupán két kérdést vetnek fel:

  1. az önkormányzati rendeletet egy dilettáns, pitiáner társaság alkotta meg, akik annak ellenére, hogy kismilliónyi jogászt alkalmaznak, nem vették észre, hogy a rendelet nem felel meg a hatályos jogszabályoknak;
  2. az önkormányzati rendeletet egy cinikus, hazug társaság alkotta meg és vezette be, hiszen nagyon jól tudták, hogy azt a Kúria egy “magánszemély” panasza alapján meg fogja semmisíteni.

És ezt követően azonmód lehet széttárt karral, bánattól párás szemmel a Kúriára mutogat- ni, hogy bár mi aztán isten bizony jót akartunk, de a Kúria miatt sajnos adót kell fizetnie mindenkinek. Azoknak is, akik önkormányzati bérlakásban élnek. Akikért az önkormány- zat köztudottan annyira aggódni szokott, és akikre annyira, de annyira odafigyel.

kocsis_ungarper1.jpg

Fotó: Ajpek Orsi / Index

Nem tudom, van-e, aki emlékszik még arra, hogy 2011 novemberében egy képviselő-testületi ülésen Kocsis Máté azt hangsúlyozta: „Én nem hiszek abban, hogy ennek a kerületnek a lakossága elbírna egy plusz adónemet. Tehát én ma arra az álláspontra kell, hogy helyezkedjek, hogy nem lehet a kerületben a lakosságot terhelő adókat, helyi adókat a közeljövőben bevezetni”.

Majd ezt követően 2012 februárjában a polgármester felháborodott hangú közleményt adott ki – hazugsággal vádolta a Népszabadságot, és helyreigazítást követelt, mert a kommunális adóról szóló cikkükben azt írták: "Józsefváros fontolgatja a kommunális adó bevezetését". Kocsis akkor azt mondta, nem lesz kommunális adó Józsefvárosban „és hogy semmilyen új adónemet nem vezetnek be a kerületben, merthogy a VIII. kerület nem tehetős polgárairól ismert.”

Ezzel szemben Józsefvárosban 2014 óta van kommunális adó, melyet 2015. január 1-jétől kellett fizetni, és amely lakásbérleti jogonként 28.140 forint évente. Az eredeti önkor- mányzati rendelet értelmében azonban eddig nem kellett ilyen sápot fizetniük azoknak a józsefvárosi lakosoknak, akiknek a kerületben bejelentett lakásuk van, valamint azoknak sem, akik önkormányzati bérlakásban élnek.

A kerületben jelenleg is több százan (ezren?) mindennapi megélhetési gondokkal küszködnek, súlyos tartozásokat halmoztak fel (lásd.: kilakoltatások), egyik napról a másikra élnek. És most – ha az önkormi nem találja meg az általa oly nagyon keresett „jogi lehetőséget” – már kommunális adót is fizethetnek, ami így egyfajta szegénységi különadó. Merthogy – bármily meglepő is – az önkormányzati lakások nagy többségében nem a leggazdagabbak laknak. Persze, akik szerint 47 ezerből meg lehet élni, azok szerint ezt a havi 2345 forintot is ki lehet nyögni valahogy.

Mindenesetre ennél cinikusabb, szemetebb adót el nem tudok képzelni: aki nem tud havi rendszerességgel rezsit, lakbért stb. fizetni azt majd (ha minden „jól” megy) kötelezik még a kommunális adó megfizetésére is. Azt meg már csak halkan kérdem, min fognak spórol- ni ezek az eddigi terheket is alig elviselő emberek, hogy eleget tegyenek az újabb fizetési kötelezettségnek? Kevesebbet esznek? Nem fűtenek? Miből fizessenek nagyurak, miből?!

***

Ungár Klára két milliót fizet Kocsisnak a melegezésért - A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította, hogy Ungár Klára megsértette Kocsis Máté józsefvárosi polgármester jó hírnevét. Törölnie kell az ügyet kirobbantó Facebook-posztjából a Kocsis- ra vonatkozó szövegrészt, ugyanott bocsánatot kell kérnie, és kétmillió forint sérelemdíjat kell fizetnie Kocsisnak. Az ítélet nem jogerős.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr978037896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása